Jak na vánoční pečený čaj | recept
Vánoční pečený čaj | recept. Vánoce se nezadržitelně blíží, jsou však věci, které si můžete připravit ve značném předstihu a nestresovat se v období adventu. Vánoční pečený čaj mezi takové věci bezesporu patří. Vánoční pečený čaj vás naladí na vánoční atmosféru a může být také skvělým dárkem. Recept na domácí vánoční pečený čaj vám nabídnou následující řádky.
Co je potřeba
- 1 kg ovoce (např. mandarinky, pomeranče, jablka, hrušky apod.)
- 300 g třtinového cukru
- šťáva z 1 citronu
- koření – mletá i celá skořice, badyán, hřebíček, případně perníkové koření
- hrst rozinek
- 4 lžíce medu
Krok 1
Vánoční pečený čaj vás zahřeje a provoní celý byt vánoční atmosférou. Můžete do něj přidat i jiné ovoce, které máte právě k dispozici (i mražené). Ke skořici se také skvěle hodí třeba švestky, použijte však klidně i šípky, aronii či ananas. Fantazii se meze nekladou.
Krok 2
A jaký je postup?
Jablka a hrušky omyjeme a vykrájíme z nich jádřince. Pomeranče a mandarinky oloupeme a rozdělíme je na měsíčky. Všechny druhy ovoce nakrájíme na malé kousky.
Krok 3
V míse ovoce zalijeme citronovou šťávou a medem, přisypeme cukr, koření, rozinky a směs důkladně promícháme a přemístíme ji do pekáče či zapékací mísy.
Krok 4
Pekáč s připravenou ovocnou směsí vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme zhruba 45 minut. Občas ovoce promícháme.
Krok 5
Ještě horkou směsí plníme vysterilizované skleničky, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Pečený čaj připravíte jednoduše přelitím 2 lžiček ovocné směsi vroucí vodou. Ovoce vylouhujte a čaj můžete konzumovat. Ovoce není nutné vyhazovat, můžete jej samozřejmě sníst.
- Zavaření ani chemické konzervanty nejsou zapotřebí, jelikož citronová šťáva a přidaný cukr ovoce dostatečně zakonzervují.
- Pokud vánoční pečený čaj nebude určen pro děti, můžete do něj přidat i skleničku rumu.