Jak upéct medové zázvorky | recept na vánoční cukroví
Medové zázvorky | recept na vánoční cukroví. Zázvorky jsou staročeské klasické vánoční cukroví. Jak název napovídá, přidává se do nich mletý sušený zázvor a díky němu mají sušenky kořeněnou, lehce štiplavou chuť. Do tradičních zázvorek se nepřidává tuk. Recept na zázvorky, který nabízím k vyzkoušení, ho obsahuje. Díky němu jsou zázvorky dříve měkké a potřebují kratší dobu k rozležení. Med přidejte opravdu jen uvedené množství, pečivo s vyšším podílem medu je tvrdší. Recept je původem ze Slovenska.
Co je potřeba
- 500 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 10 g mletého zázvoru
- 125 g rozpuštěné Hery
- 1 celé vejce
- 35 g medu
- 2 kávové lžičky jedlé sody
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto na zázvorky. V misce dobře promíchejte uvedené suché přísady. Přidejte tekutý med, rozpuštěný vlažný tuk a celé vejce.
Krok 2
Z připravené směsi vypracujte tuhé těsto. Chce to trochu trpělivosti a síly, těsto se obtížněji zpracovává. Těsto si můžete udělat předem a nechat ho zabalené ve folii v chladničce nebo ho zpracovat ihned.
Krok 3
Těsto vyválejte na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Těsto se lepí jen velmi málo, nepodsypávejte jej moukou. Plát těsta vyválejte na sílu 5 mm.
Krok 4
Zázvorky se vykrajují formičkou ve tvaru stylizovaného kořene zázvoru. Vykrájené tvary položte na plech vyložený papírem na pečení a upečte ve vyhřáté troubě. Pečou se při teplotě 180 °C. Hotové zázvorky mají zůstat bledé. Uskladněte v plechovce na cukroví a posypte moučkovým cukrem. Ať vám chutná!