Jak upéct perníkové hrudky s čokoládovou polevou | recept
Perníkové hrudky s čokoládovou polevou | recept. Zbylo vám perníkové těsto a už se vám nechce vykrajovat další tvary? Nebo máte jednoduše perníčky tak rádi, že je oceníte v jakékoli podobě? Z perníkového těsta lze připravit i jiné druhy než klasické vykrajované tvary. Vyzkoušejte následující recept na perníkové hrudky. Jsou jednoduché a dozdobit si je můžete podle vlastní fantazie.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- několik kapek vanilkového aroma
- 2 vejce
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku citronové kůry
- 30 g vlašských ořechů
- tmavou polevu podle potřeby
- kandované ovoce nebo celé ořechy na ozdobu
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme těsto. Lze to udělat i dopředu a těsto pak nechat odpočívat v lednici jako u jiných klasických druhů cukroví. Do hlubší mísy nebo na vál nasypeme prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, mletou skořici, citronovou kůru a vše trochu promícháme.
Krok 2
Ořechy rozemeleme najemno a spolu s medem je přidáme do mísy. Dále rozklepneme obě vejce a přilijeme malé množství vanilkového aroma k ostatním surovinám. Nejlépe ručně vše zpracováváme, až nám vznikne hladké těsto. Můžeme s ním klidně hned pracovat, případně jej klasicky zabalit do fólie a uložit v chladu. Z připraveného těsta kus uloupneme a na pomoučněném válu rukou vytvoříme váleček. Ten pak rozkrájíme na stejně velké kousky.
Krok 3
Z každého kousku v dlani vyválíme kuličku a položíme ji na plech vyložený pečicím papírem a lehce přimáčkneme. Plný plech pak vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C a pečeme asi 15 minut, záleží na velikosti jednotlivých kuliček. Hotové budou, až začnou zespoda zlátnout.
Krok 4
Upečené hrudky necháme úplně zchladnout. Mezitím si rozehřejeme polevu. Následně perníkové hrudky máčíme v čokoládové polevě a ještě než zaschne, ozdobíme je kandovaným ovocem nebo celými ořechy.