Jak připravit zapečené plněné brambory | recept
Zapečené plněné brambory | recept. Brambory jsou základní kuchyňskou surovinou s mnohostranným využitím. Z brambor se připravují polévky, saláty, hlavní jídla i moučníky. Brambory, vzhledem k jejich množství v naší stravě, jsou významným zdrojem vitaminu C. Mají mnoho příznivých účinků na organismus, proti různým neduhům se doporučuje konzumace šťávy ze syrových brambor. Brambory se nemusejí při přípravě některých jídel loupat, slupka však musí být nepoškozená a bez vad. Inspirujte se následujícím receptem na zapečené plněné brambory.
Co je potřeba
Rozpis surovin upravte podle připravovaného množství porcí
- velké brambory
- anglická slanina
- Niva
- zakysaná smetana
- česnek
- sůl
- olej
- vejce
Krok 1
Vybereme velké brambory a důkladně je kartáčkem vydrhneme. Očištěné hlízy podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek. Brambory neloupeme, slupka je udrží vcelku, nerozpadnou se. Vydlabanou dužninu použijeme k přípravě polévky nebo ji upečeme společně s plněnými brambory.
Krok 2
Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky, Nivu rozstrouháme, přidáme prolisovaný česnek, sůl, vejce a smetanu. Promícháme a touto směsí naplníme vydlabané brambory. Půlky brambor před plněním posolíme, brambory pojmou dost soli.
Krok 3
Kousky zbylých brambor promícháme s trochou slaniny, přidáme sůl a libovolné koření nebo třeba i houby. Promícháme a rozvrstvíme na dno zapékací nádoby, kterou jsme potřeli olejem. Na tuto směs položíme naplněné poloviny brambor. Každou bramboru je možné přikrýt plátkem slaniny podle chuti.
Krok 4
Plněné brambory pečeme v troubě nejprve 30 minut při teplotě 180 °C přikryté poklicí nebo alobalem, aby brambory změkly. Pak odklopíme a dopékáme při vyšší teplotě 210 °C. Brambory zezlátnou. Před vyjmutím z trouby je můžete posypat strouhaným sýrem. Brambory lze naplnit i ochuceným mletým masem a zalít bešamelovou omáčkou. Přeji dobrou chuť!