Jak upéct perníkovou roládu | recept
Perníková roláda | recept. Zkuste místo obligátní nedělní bábovky upéct něco jiného. Připravte si třeba roládu s perníkovou chutí. Recept na perníkovou roládu je snadný, množství surovin se odměřuje na lžíce a krém na plnění můžete zvolit pokaždé jiný. Perníková roláda je vynikající ke kávě či k čaji, nebo skvěle poslouží jako chutné a rychlé pohoštění pro návštěvu.
Co je potřeba
Roláda na obrázcích je pečená na plechu o rozměrech 37 x 27 cm. Na jiný rozměr si potřebné ingredience snadno přepočítáte.
- 5 vajec
- 5 polévkových lžic polohrubé mouky
- 5 PL cukru
- 2 PL kakaa
- ½ kypřicího prášku do pečiva
- 1 kávová lžička skořice
- trochu mletého hřebíčku
- trochu mletého badyánu
- (skořici, badyán a hřebíček lze nahradit perníkovým kořením)
Krok 1
Nejprve si oddělíme bílky a žloutky. Žloutky prozatím odložíme stranou a z bílků vyšleháme pevný sníh. Při otočení nádoby dnem vzhůru nesmí správně ušlehaný sníh vypadnout.
Krok 2
V jiné misce si připravíme veškeré suché přísady – mouku, cukr, kakao, koření a pečivový prášek. Společně všechno dobře promícháme.
Krok 3
Do ušlehaného sněhu přidáme odložené žloutky a sypkou směs. Ušleháme těsto, které vylijeme na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Těsto se z mastného papíru snadno sloupne.
Krok 4
Korpus na roládu upečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Asi po 10 minutách bude těsto upečené. Okamžitě po vyjmutí z trouby zavineme roládu (i s papírem).
Krok 5
Ze smotané rolády odloupneme část papíru, aby mohla unikat horká pára a těsto nekleslo. Korpus necháme vychladnout a připravíme si krém na plnění. Krém může být máslový s pudinkem, krupicový s pudinkem, arašídové máslo s rumem, karamelizované Salko s máslem, tvarohový krém, záleží na vaší chuti. Recept na vynikající krém, který se hodí i k plnění rolád naleznete zde: Jak udělat krém na plnění dortů nebo curkoví | recept na krém ze Spekulek.
Krok 6
Studenou roládu rozvineme a potřeme krémem. Krém naneseme na celou plochu, jen konec, který se zavine naposled, necháme volný. Při stáčení se krém shrne a zaplní celou plochu. Roládu lehce potřeme zbylým krémem a obalíme v kokosu nebo ji polijeme čokoládovou polevou. Ať vám chutná!