Jak připravit zdravé ovesné lívance | recept
Zdravé ovesné lívance | recept. Ovesné lívance jsou zdravější a dietnější variantou klasických lívanců z kynutého těsta připraveného z bílé pšeničné mouky. Podle našeho receptu si můžete připravit zdravé ovesné lívance pečené v troubě. Vyzkoušejte si připravit lívance z ovesných vloček a špaldové mouky, určitě Vám budou chutnat.
Co je potřeba
- 1 malý kelímek bílého jogurtu (cca 150 g)
- půl hrnku hladké špaldové mouky
- půl hrnku ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
- 1 vejce
- 1 lžička rostlinného oleje
- špetka soli
- 1 lžička třtinového cukru
Krok 1
Ovesné vločky jsou velmi zdravé. Jsou totiž lehce stravitelné, obsahují velké množství vlákniny a nalezneme v nich také vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů pak zejména vápník, draslík a železo. Ovesné vločky přispívají k udržení stabilní hladiny cukru v krvi a pomáhají snižovat cholesterol.
Bílý jogurt je bohatý na bílkoviny, vitamíny A a D, vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové a z minerálů pak na vápník. Konzumace bílého jogurtu mimo jiné pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru, zvyšuje obranyschopnost organismu. Jogurtová kultura napomáhá k lepšímu vstřebávání minerálů a některých vitamínů v zažívacím traktu.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve smícháme bílý jogurt s vejcem a olejem, poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a ovesné vločky, přidáme sůl a cukr. Těsto pořádně promícháme a necháme jej asi půl hodiny odpočinout, aby vločky dostatečně nabobtnaly. Hustotu těsta můžete v případě potřeby upravit přidáním vody či jogurtu nebo naopak mouky.
Krok 3
Na plech dáme pečicí papír a poklademe jej hromádkami těsta. Lívance pečeme v troubě vyhřáté asi na 180 °C zhruba půl hodiny dozlatova.
Krok 4
Ovesné lívance podáváme s džemem či povidly a tvarohem nebo třeba s rozdělaným ovocem.
V případě bezlepkové diety použijte bezlepkové ovesné vločky a špaldovou mouku nahraďte např. rýžovou či kukuřičnou.
Kupujte pouze kvalitní jogurty s živými bakteriálními kulturami. Pozor na odtučněné jogurty, do kterých bývá přidávána želatina a škroby.