Jak upéct slaný koláč s lososem a špenátem | recept
Slaný koláč s lososem a špenátem | recept. Kombinace lososa a špenátu je velmi chutná a oblíbená. Pokud Vám obě tyto ingredience chutnají, neváhejte vyzkoušet náš recept. V následujícím článku se dozvíte, jak připravit slaný koláč s uzeným lososem a špenátem. Slaný koláč můžete využít i jako sváteční jídlo nebo jako chuťovku k pivu či vínu třeba na silvestra.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 – 4 lžíce vody
Na náplň budeme potřebovat:
- 1 lžičku rostlinného oleje
- 1 malou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 350 g listového špenátu (čerstvého či mraženého)
- 100 g uzeného lososa
- 1 balení mozzarelly
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek, případně jiné oblíbené koření či bylinky
Krok 1
A jaký je postup?
Nejprve připravíme těsto tak, že smícháme vejce se změklým máslem, přisypeme mouku s práškem do pečiva a sůl. Nakonec přidáme 2 lžíce vlažné vody a vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo těsto příliš tuhé či drobivé, můžeme přidat ještě 1 – 2 lžíce vlažné vody. Těsto pak necháme alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce.
Krok 2
Mezitím si připravíme náplň. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, poté k ní přidáme na plátky nakrájený česnek a nakonec špenát. Špenát klasicky podusíme, přidáme vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Špenát necháme trochu vychladnout a zamícháme do něj půl kelímku zakysané smetany.
Krok 3
Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme jej do koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj. Dno korpusu propícháme vidličkou a naplníme jej připraveným špenátem.
Krok 4
Špenát poklademe kousky uzeného lososa a zbytkem zakysané smetany.
Krok 5
Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C. Po zhruba půl hodině koláč poklademe plátky mozzarelly a dáme ještě na 10 – 15 minut dopéct.
Krok 6
Slaný koláč s lososem a špenátem můžeme podávat teplý i studený. Přeji Vám dobré chutnání!
- Místo uzeného lososa můžeme samozřejmě použít i kousky čerstvého. Potom můžeme mozzarellu nahradit výraznějším sýrem, např. nivou či balkánským sýrem.
- V případě, že držíte bezlepkovou dietu, můžete místo špaldové mouky použít např. kukuřičnou, rýžovou, pohankovou či jáhlovou mouku.