Jak připravit tradiční vídeňský bramborový salát | recept
Tradiční vídeňský bramborový salát | recept. Vídeňský bramborový salát se vám bude zdát na první pohled velmi chudý. Skládá se jen z brambor, cibule a zálivky. Nenechte se odradit prvním dojmem. Salát je lehoučký a velmi chutný. Vídeňský bramborový salát se často podává teplý s telecím řízkem. Velmi dobře chutná i za studena. Salát podáváme jako přílohu nebo samostatný pokrm s plátky vařených vajec.
Co je potřeba
- 600 g brambor
- 250 ml hovězího vývaru
- 3 polévkové lžíce 8% octa
- 6 polévkových lžic oleje
- 1/2 kávové lžičky estragonové hořčice
- sůl
- mletý pepř
- trochu cukru
- cibule
Krok 1
Uvaříme brambory ve slupce. Je velmi důležité vařit správné brambory tzv. salátové. Brambory se nesmějí rozpadat, plátky musejí zůstat celé. Uvařené brambory se ještě horké oloupají a nakrájejí na plátky. Plátky se dobře krájejí pomocí kráječe na vajíčka, ale jde to i nožem. Zalijeme svařenou zálivkou a miskou potřeseme. Zálivka se po chvilce do horkých brambor vsákne.
Krok 2
Zálivku připravíme tak, že v silném hovězím vývaru svaříme ocet, hořčici, olej, cukr, sůl a pepř. Chuť musí být vyvážená, ochutnávejte.
Krok 3
Do připravených brambor přidáme pokrájenou cibuli, pro větší barevnost dávám červenou. Do pravého vídeňského salátu ovšem patří šalotka. Opatrně promícháme a můžeme podávat teplý, vlažný i studený. Přeji vám dobré chutnání!
Krok 4
Další možnost přípravy vídeňského bramborového salátu – jiný poměr surovin a nálev z vody, postup přípravy je stejný.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 6 cl oleje
- 1 cibule
- na nálev: 500 ml vody, 1 PL hořčice, 5 PL octa, 2 PL cukru krupice, sůl a pepř podle chuti
Vyzkoušejte si připravit také vynikající francouzský bramborový salát, který se skvěle hodí na obložené chlebíčky, vejce nebo jako samostatný pokrm s paprikou. Recept naleznete zde: Jak připravit Francouzský bramborový salát | recept