Jak připravit bezlepkové langoše | recept
Bezlepkové langoše | recept. Langoše jsou oblíbenou pochoutkou prodávanou zejména na poutích a jiných společenských akcích. Pokud Vás však v jejich konzumaci omezuje dodržování bezlepkové diety, nezoufejte. V následujícím článku najdete recept na bezlepkové langoše, jejichž příprava je velmi jednoduchá a určitě si na nich pochutnáte. Jak na langoše bez lepku?
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 porce:
- 120 ml vlažné vody
- 15 g čerstvého droždí
- lžička cukru
- 250 g bezlepkové mouky (např. 100 g kukuřičné hladké mouky, 75 g rýžové mouky, 50 g jáhlové mouky a 25 g pohankové mouky)
- 1 vejce
- špetka soli
Krok 1
Langoše jsou původně maďarským jídlem. Jedná se o smažené placky z kynutého těsta, které se původně vyráběly ze zbylého chlebového těsta. Tradiční maďarské langoše se podávají např. se šunkou či ovčím sýrem a koprem.
Krok 2
A jaký je postup při přípravě bezlepkových langošů?
Nejprve připravíme kvásek tak, že v hrnku rozmícháme vodu s kvasnicemi a cukrem. Hrnek dáme na teplé místo a necháme kvásek chvilku vykynout.
Krok 3
Mezitím do mísy nasypeme bezlepkové mouky, přidáme vejce a sůl a nakonec vmícháme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej kynout na teplém místě asi půl hodiny.
Krok 4
Poté z těsta rukou tvarujeme malé langoše a smažíme je ve vysoké vrstvě dostatečně rozpáleného oleje na pánvi či ve fritovacím hrnci. Langoše po usmažení pokládáme na papírový ubrousek, který je zbaví přebytečného tuku.
Krok 5
Langoše můžeme podávat nasladko třeba se smetanou, cukrem a skořicí, s džemem či s povidly. Pokud chcete langoše připravit naslano, můžete do těsta před smažením přidat více soli. Poté je servírujte třeba s prolisovaným česnekem a kečupem či zakysanou smetanou a strouhaným sýrem.
Langoše by se měly smažit v opravdu vysoké vrstvě oleje a jejich smažení by mělo být co nejrychlejší.