Jak uvaříme kořeněný dýňový sirup | recept
Kořeněný dýňový sirup | recept. Hitem posledních let je dýňové latté. Na český trh s ním přišel jeden řetězec a tento trend se rychle rozšířil i do cukráren v malých městech. Dýňový sirup, který je k přípravě tohoto nápoje potřeba, si s minimálním úsilím snadno vyrobíte doma. Sirup je vhodný nejen do kávy, ale i k slazení kakaa, polévání palačinek, kaší a zmrzlin. Dýní je teď všude dost, proto doporučuji vyzkoušet následující recept.
Co je potřeba
- 240 ml vody
- 150 g krupicového cukru
- ½ kávové lžičky dýňového koření (recept zde: Jak udělat domácí koření na dýni)
- 3 polévkové lžíce dýňového pyré
Krok 1
Odměříme si vodu, přidáme do ní cukr a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Kdo je nepřítelem bílého cukru, může ho nahradit třtinovým nebo medem.
Krok 2
Připravíme si dýňové pyré. Dýni Hokkaido rozpůlíme, vydlabeme a řeznou plochou položíme na plech, vyložený papírem na pečení. Lehce zastříkneme vodou a upečeme při 180 °C doměkka. Pak dýni nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.
Krok 3
Do vody s cukrem přidáme koření a dýňové pyré. Povaříme asi 5 minut. Kdo chce, může přidat vanilkovou esenci.
Krok 4
Směs procedíme přes husté síto a ještě jednou důkladně dohladka umixujeme. Plníme do lahví a uchováváme v chladničce.
Krok 5
V chladničce vydrží až dva měsíce. Ať vám chutná!