Jak připravit kynutý ostružinový koláč s drobenkou | recept
Kynutý ostružinový koláč s drobenkou | recept. Ostružiny jsou velice zdravé a chutné. Skvěle se hodí do moučníků, pokud máte rádi sladkokyselý kontrast, určitě si jejich sezónu užijte plnými doušky. Podle následujícího receptu si připravíte snadný kynutý koláč s výbornou ostružinovou náplní. U ostružinového koláče je důležitým doplňkem i drobenka. Připravte si kynutý koláč s ostružinami a drobenkou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 vejce
- ½ droždí
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g hladké mouky
- 25 g cukru
- 25 g másla
- ½ l hrnku podmáslí
- špetka soli
- 600 g ostružin
Na drobenku si přichystejte:
- 50 g cukru
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme kvásek. Do trochy podmáslí rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zamícháme. Přikryjeme talířkem a vložíme do trochu vyhřáté trouby, případně na nebo pod topení.
Krok 2
Než vzejde kvásek, přichystáme si ostatní suroviny. Do širší a hlubší mísy prosejeme oba druhy mouky, přidáme cukr, špetku soli a přilijeme podmáslí, rozpuštěné máslo a rozklepneme vejce. Všechno promícháme.
Krok 3
Vyběhlý kvásek přilijeme k ostatním ingrediencím a vypracujeme vláčné těsto. Aby se opravdu povedlo, je třeba těsto důkladně hníst několik minut, aby se dostatečně provzdušnilo, lépe pak vykyne. Z těsta vytvarujeme bochánek a lehce ho poprášíme moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
Krok 4
Ostružiny si propláchneme a případně překrojíme na poloviny, pokud pracujeme s velkoplodými zahradními ostružinami.
Krok 5
V dalším kroku si připravíme drobenku. Cukr, máslo a mouku zpracováváme rukama tak dlouho, dokud nevytvoříme patřičnou konzistenci drobenky. Vykynuté těsto rozválíme na kulatý plát. Máme doma rádi tenké těsto, tuto dávku proto rozvaluji běžně na tři koláče.
Krok 6
Každý přeneseme na vymazaný plech. Poklademe nakrájenými ostružinami, posypeme drobenkou a vložíme do středně vyhřáté trouby.
Krok 7
Ostružinový koláč pečeme asi 20 minut podle síly těsta. Koláč je hotový, když těsto zezlátne a ostřužiny se rozpečou natolik, že vytvoří jakousi marmeládu. Nechte si chutnat!