Jak uvařit kuličky z mletého masa v houbové omáčce | recept
Kuličky z mletého masa v houbové omáčce | recept. Tento pokrm vznikl jako nouzové řešení situace, kdy rodina chtěla k obědu známé jídlo jednoho řetězce a já měla naplánovanou houbovku. V našem kraji se k houbové omáčce jako příloha dělávají škubánky, takže výsledný recept na masové kuličky v houbové omáčce je kompromisem mezi dvěma rozdílnými jídly. Výsledek mile překvapil všechny, proto ho nabízím k vyzkoušení. Neuvádím přesný rozpis surovin, každý si zvolí množství podle připravovaných porcí. Vyzkoušejte si připravit kuličky z mletého masa v houbové omáčce.
Co je potřeba
- mleté maso (převaha hovězího)
- vejce
- Maizena
- malá cibule
- petrželová nať
- žampiony
- máslo
- vývar z masa nebo bujon v kostce
- zakysaná smetana
- olej
- hladká mouka
- sůl
- pepř
Krok 1
Začneme přípravou masových kuliček. Tvoříme je z míchaného mletého masa, ve kterém je větší část masa hovězího. Maso osolíme, opepříme, přidáme drobně pokrájenou petrželovou nať, malou cibuli, vejce a trochu kukuřičného nebo bramborového škrobu. Vše dohromady promícháme a navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky o průměru asi 2 cm.
Krok 2
Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme trochu oleje a vkládáme do něj kuličky z masa. Opečeme je ze všech stran a přendáme na talíř nebo misku. Z kuliček se vypeče tuk, opatrně ho slijeme a na pánev přidáme kousek másla.
Krok 3
Na másle osmahneme žampiony pokrájené na plátky, osolíme je a zaprášíme hladkou moukou. Přidáme opečené kuličky a zředíme vývarem. Opepříme. Krátce povaříme. Výpek, který zůstal na pánvi po opečení masa, dodá omáčce dobrou chuť. Na závěr přidáme trochu zakysané smetany.
Krok 4
Tato netradiční masovo-houbová omáčka chutná s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Přeji vám dobré chutnání!