Jak udělat levandulový sirup | recept
Levandulový sirup | recept. Levandulové mýdlo, kosmetika, vonné pytlíčky a dekorace – to všechno už znáte. Co takhle udělat něco nového, originálního? Už jste slyšeli o levandulovém sirupu? Když mi známá dala hádanku o složení výborného letního drinku, který mi nabídla, moje odpověď „levandulová?“ zněla opravdu hodně nevěřícně. Zkuste se dát překvapit i vy a nechte si díky sirupu z levandule doznít chuť léta i v době, když už se od něj vzdalujeme čím dál víc.
Co je potřeba
- 250 g květů levandule i s natí
- 3 kusy celé skořice
- 2 citrony
- 2 kg cukru
- 1 litr vody
Krok 1
Omyjeme a pokrájíme citrony, propláchneme levanduli a spolu se skořicí vaříme v litru vody asi po dobu 15 minut. Poté necháme levandulovou směs přiklopenou do druhého dne louhovat.
Druhý den přecedíme směs přes plátno, doplníme do jednoho litru vodou a přidáme cukr. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud se nerozpustí všechen cukr.
Horkou šťávou plníme vysterilizované lahvičky, následně je necháme vychladnout dnem vzhůru.
Krok 2
Levandulovou šťávu podáváme s vychlazenou vodou a plátkem citronu. Pokud chcete mít levandulovou limonádu, řeďte sirup vychlazenou perlivou vodou.
Ať vám chutná!