Jak udělat sirup a kompot z aronie | recepty
Černý jeřáb, temnoplodec nebo aronie je název pro nevelký stromek s černými plody uzrávajícími koncem léta a na podzim. Aronie se často pěstuje na zahrádkách, prodávají se tři druhy tohoto stromku – A. arbutifolia (planikolistá), A. prunifolia (třešňolistá) a nejčastější druh s nejchutnějšími plody A. melanocarpa (černá). Plody obsahují mnoho vitaminů a antioxidantů. Používají se k sušení na čaj, výrobě sirupů, džemů, vína a kompotů. Výborné jsou v kombinaci s jablky. Zralé plody obsahují až 60 % šťávy. Mají kyselou, lehce trpkou chuť. Doporučují se sbírat až po prvním mrazíku, kdy zesládnou. Plody aronie ale milují ptáci a pokud je necháte dlouho na stromku, sklidí celou úrodu. Doporučuji sklízet včas a mrazík nahradíme několika dny v mrazničce.
Co je potřeba
Na kompot (náhrada brusinek):
- 1 kg aronie
- 600 g cukru
- vanilka
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 4 hřebíčky
- rum podle chuti
- citronová kůra
Na sirup
- 2 l aronie
- 2 l vody
- 3 kávové lžičky kyseliny citronové nebo šťáva ze 2 citronů
- na 1 kg šťávy 1 kg krystalového cukru
Krok 1
Kompot z plodů aronie
Plody aronie otrháme od třapin, podlijeme troškou vody, přidáme cukr, koření a zvolna vaříme přikryté pokličkou. Občas promícháme. Necháme probublávat 20 minut. Pustí hodně šťávy, proto s přidanou vodou opatrně!
Krok 2
Po uplynutí doby varu odkryjeme a přidáme kyselinu citronovou a rum podle chuti. Plníme do čistých sklenic. Zavařujeme 20 minut při 80 °C. Kompot je chuťově k nerozeznání od brusinek. Hodí se všude tam, kam se přidávají brusinky. Když zalijete několik lžiček kompotu horkou vodou, získáte výborný nápoj.
Krok 3
Sirup z plodů aronie
Šťávu z černých jeřabin připravujeme také z plodů přešlých mrazem. Plody umeleme na masovém strojku a zalijeme teplou převařenou vodou s kyselinou citronovou nebo šťávou z citronů. Necháme stát při pokojové teplotě 2 dny a občas zamícháme.
Krok 4
Za dva dny plody přecedíme přes husté síto a šťávu zvážíme. Na 1 l šťávy přidáme kilogram cukru. Zahříváme na mírném ohni a mícháme do doby, než se cukr zcela rozpustí. Pak plníme do lahví. Sirup se nesmí vařit, aby alespoň část vitamínů zůstala. Sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Sirup pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích a posiluje imunitu.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.