Jak na cuketovou čalamádu | recept
Cuketová čalamáda | recept. Sezóna cuket je v plném proudu a pokud jste již vyzkoušeli všechny Vaše oblíbené recepty s cuketou a stále Vám nějaké cukety přebývají nebo dostáváte další a další od příbuzných či známých, máme pro Vás řešení. Domácí cuketová čalamáda chutná výborně, její výroba je velmi jednoduchá a skvěle zužitkujete přebytečné i přerostlé cukety a uchováte si je na zimu. Zkuste si s námi připravit domácí cuketovou čalamádu. Recept naleznete v našem článku.
Co je potřeba
- 2 kg cukety
- 6 větších rajčat
- 3 cibule
- 4 zelené papriky
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- chilli, kari
- čerstvé či sušené bylinky
- olivový olej
Krok 1
Cukety obsahují málo kalorií, zato však spoustu živin. Cuketa je plná vitamínů A, B, C, E, K, také vlákniny, vápníku, železa, fosforu, draslíku, zinku, selenu, manganu a dalších hodnotných látek. Podporuje imunitu a trávení, detoxikuje organismus, čistí střeva, posiluje srdce a cévy, snižuje cholesterol, zlepšuje zrak a kvalitu vlasů a nehtů a je velmi vhodná na hubnutí. Pro výrobu cuketové čalamády budeme potřebovat asi 2 kg cuket.
Krok 2
Co dále přidat do cuketové čalamády?
Můžeme přidat různé druhy zeleniny, nicméně velmi chutná je čalamáda s rajčaty, paprikami, cibulí a česnekem. Dále můžeme přidat sůl, pepř, chilli a kari koření, pokud máme rádi pikantní chuť. Do čalamády se hodí také různé druhy bylinek, já jsem použila čerstvou bazalku a petrželku.
Krok 3
A jak na to?
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na olivovém oleji. Přidáme nakrájené papriky a rajčata a dusíme doměkka. Poté zeleninu ochutíme solí, pepřem a dalším kořením, bylinkami a rozmačkanými stroužky česneku.
Krok 4
Mezitím si očistíme cukety. Mladé a menší cukety nemusíme loupat, pouze je nakrájíme na tenké plátky. Starší a přerostlé cukety oloupeme, zbavíme je středu se semínky a nastrouháme je na hrubém struhadle.
Krok 5
Vysterilizované sklenice plníme střídavě vrstvami cukety a zeleninové směsi. Poté je zavíčkujeme a zavaříme asi 25 minut na 80 °C.
Cuketovou čalamádu využijeme jako přílohu k masu, na tousty či topinky, jako základ pro omáčky či na těstoviny.