Jak připravit cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápady, jak cuketu využít, zkuste ji zakomponovat podle následujícího receptu do brownies. Jistě tím překvapíte všechny své blízké a možná ani cuketu v koláči neobjeví. Recept je velice snadný a poměrně rychlý. Vedle cukety je třeba použít i vysokoprocentní čokoládu, vejce, máslo a mouku. Koláč doplňte tvarohem.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 cuketu
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 200 g hořké čokolády
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 2 vejce
- 3 lžíce másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky (ideálně kombinace se špaldovou)
- 1 kávová lžička kypřicího prášku
- 1 tvaroh + trocha mléka na rozmíchání
- 1 lžíce cukru nebo medu dle chuti
Krok 1
Troubu předehřejeme na 180 °C. V prvním kroku oloupeme cuketu, vydlabeme vnitřek se semínky a nastrouháme ji najemno, případně ji můžeme ještě rozmixovat. Opatrně slijeme část přebytečné tekutiny, ale není třeba ji nechávat vykapávat celou.
Krok 2
V jiné nádobě mezitím prošleháme vejce s medem a třtinovým cukrem, přidáme půl lžičky vanilkového extraktu a postupně zapracujeme i mouku s kypřicím práškem a kakaem. V ohnivzdorné misce nebo v malém hrnci rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s máslem, přidáme kakao a důkladně prošleháme.
Krok 3
Čokoládovou směs přimícháme k těstu, přidáme nastrouhanou cuketu a všechno důkladně propracujeme, aby vznikla hladká konzistence. Pekáč vyložíme pečicím papírem a těsto do něj nalijeme, uhladíme povrch a syrový koláč vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut, až na špejli přestanou ulpívat vlhké drobečky, vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
Krok 4
Mezitím si přichystáme tvarohovou vrstvu. Tvaroh vyklepneme do misky, přilijeme trochu mléka, osladíme a rozmícháme ho. Nakonec ho rozetřeme na vychladlý koláč. Cuketové brownies uchováváme v ledničce, podáváme ho krájené na řezy. Ať vám chutná!