Jak upéct špenátové kostky s náplní i pro diabetiky | recept
Špenátové kostky s náplní i pro diabetiky | recept. Dnešním receptem uděláme radost především diabetikům nebo lidem, kteří odmítají ve stravě cukr. Těsto je slané s přídavkem špenátu. Špenátové těsto se dobře stáčí i zastudena, může se z něj snadno udělat roláda. Těsto se dá plnit rozličnými pomazánkami a náplněmi podle momentální chuti a fantazie. Vyzkoušejte si připravit chutné, snadné a zdravé špenátové kostky.
Co je potřeba
Těsto:
- 6 vajec
- špetka soli
- 6 polévkových lžic rostlinného oleje
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 6 polévkových lžic špenátového protlaku nebo sekaného špenátu
- 6 polévkových lžic polohrubé mouky
- 3 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva
Nádivka:
- 250 g tvarohu v kostce
- 100 g taveného sýra
- několik lžic mléka na rozředění
- sůl
- koření podle chuti
Krok 1
Nejprve oddělíme z vajec bílky od žloutků. Žloutky dáme do úzké nádoby, osolíme, přidáme olej a ponorným mixerem vyšleháme. Během několika vteřin vznikne hustý krém (majonéza). Přendáme ji do misky, ve které budeme zpracovávat těsto.
Krok 2
K vyšlehaným žloutkům přidáme rozmrazený špenátový protlak nebo čerstvý, předem spařený a nasekaný, zakysanou smetanu a promícháme. Přisypeme promíchanou mouku s pečivovým práškem a na závěr vmícháme ušlehaný bílkový sníh.
Krok 3
Těsto rozetřeme na tuhým tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 180 °C asi 20 minut. Propečenost těsta zkusíme špejlí, pokud zůstane suchá, je korpus upečený. Necháme ho vychladnout a poté rozkrojíme na 3 stejné díly.
Krok 4
Nádivku umícháme z tvarohu, taveného sýra a koření podle chuti. Tato nádivka je na fotografiích. Dobrá je náplň z vajíčkové pomazánky, ze šunkové pomazánky a dalších – zde je prostor pro vaši fantazii.
Připravenou nádivku rozdělíme na polovinu a potřeme 2 díly korpusu. Složíme je na sebe, zbylý nepotřený díl položíme nahoru, zatížíme prkýnkem a necháme ztuhnout v chladu.
Krok 5
Před podáváním nakrájíme na kostky a zdobíme například zeleninou, plátkem šunky, strouhaným sýrem, zelenou natí nebo půlkou křepelčího vajíčka. Přeji dobré chutnání!