Jak upéct pestrobarevnou buchtu | recept
Pestrobarevná buchta | recept. Tuto buchtu mají v oblibě děti, pro její netradiční barevnost. Na obarvení těsta jsou potřeba potravinářské barvy, je jich mnoho druhů na výběr. I když jsem odpůrcem „éček“, jednou za čas pestrobarevnou buchtu upeču pro vnuka. Při pečení buchty mohou děti spolupracovat – modelovat koule z těsta. Vyzkoušejte si upéct pestrobarevnou buchtu podle následujícího receptu, zabavíte děti a skvěle si všichni pochutnáte.
Co je potřeba
Těsto na koule:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce mléka
- potravinářské barvy (dop. gelové)
Čokoládové těsto:
- 125 g másla
- 300 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 70 g kakaa
- 200 ml podmáslí nebo kyšky
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
- 200 ml horké vody
- Čokoláda nebo moučkový cukr na polevu | posyp
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto na barevné koule. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme 2 celá vejce, ušleháme. Promícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme ji do misky s utřenou směsí spolu s mlékem. Vymícháme těsto a rozdělíme ho na několik dílů, podle toho, kolik plánujeme barev. Každou část obarvíme troškou potravinářské barvy. Těsta upečeme při teplotě 180 °C a necháme vychladnout.
Vychladlé těsto rozdrobíme a přidáme k němu část syrového bílku (pro dospělé rum) v takovém množství, aby šly tvarovat koule, které se nerozpadají. Utvořené koule necháme v chladu ztuhnout.
Krok 2
Čokoládové těsto začneme připravovat stejně jako barevné. Utřeme máslo s cukrem a vejci, pak přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva a zalijeme podmáslím. Promícháme a nakonec pomalu, za stálého míchání, vlijeme horkou vodu. Vznikne řidší těsto.
Krok 3
Na dno vymazané a vysypané dortové formy poskládáme koule. Hezky vypadá, jestliže vymodelujete větší koule do dvou řad nad sebou. Koule v jedné vrstvě zůstanou u dna. Koule zalijte tmavým těstem a dejte do vyhřáté trouby péci při 180 °C. Zkuste po 30 minutách špejlí, zda-li je moučník upečen.
Krok 4
Hotový moučník vyklopte z formy horní stranou na podložku. Rovnou stranu budete mít nahoře a lépe se bude nanášet poleva. Po vychladnutí polijte čokoládou nebo jen posypte moučkovým cukrem. Přeji, ať se vám pestrobarevná buchta povede a dobrou chuť.