Jak upéct svěží lehký dort s čerstvým ovocem
Je krásně teplo, léto vrcholí a vy zvete svou rodinu či přátele na kávičku na terase. A nebo pozvali oni vás? Připravte jim tento lehký ovocný dortík, který neobsahuje žádný olej, ztužovače ani těžké máslové krémy. U kávy si pak zpříjemníte společné chvíle chutí nadýchaného dezertu s jemným tvarohovým krémem a čerstvým ovocem. Můj recept vám poradí, jak upéct svěží lehký dort s čerstvým ovocem.
Co je potřeba
- dortová forma
- 200 g hladké mouky
- 1 malá lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce kakaa
- 5 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 10 lžic horké vody
- ½ litru mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 měkký tvaroh
- 1 smetana ke šlehání
- 5 lžic rybízové (nebo jiné) marmelády
- ovoce dle chuti – borůvky, jahody, broskve, rybíz aj.
Krok 1
Připrava korpusu
Smícháme mouku s práškem do pečiva a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem, kakaem a horkou vodou utřeme do pěny, do které pak postupně vmícháváme mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi 30 minut.
Krok 2
Příprava krému
Uvaříme vanilkový pudink dle návodu na obalu a po vychladnutí do něj vmixujeme tvaroh a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu. Dle chuti můžeme přidat ještě obyčejný nebo vanilínový cukr.
Krok 3
Po upečení necháme korpus vychladnout, potřeme ho rybízovou marmeládou a naneseme na něj krém. Na vrchní vrstvu dáme ovoce, které jsme si připravili. Můžeme ho na krém jen tak náhodně naskládat. Můžeme popustit uzdu své fantazii a vytvořit z něj libovolně barevný kruh, mandalu, obrázky. Hotový dort vložíme do lednice a připravíme si pevnou vůli, abychom na něj vydrželi čekat do druhého dne, až ztuhne. Přeji vám dobrou chuť.
Místo vymazávání a vysypávání formy doporučuji vyzkoušet olej ve spreji, ušetří mnoho času.