Jak připravit bramborové langoše | recept
Bramborové langoše | recept. Langoše jsou maďarská specialita. Jsou to kynuté, tenké, smažené placky, které se různě dochucují. Langoše jsou oblíbeným stánkovým občerstvením na pouličních akcích a trzích. Předpisů na langoše je mnoho a i na našich stránkách je najdete. Přidáváme předpis na langoše z bramborového těsta, prý opravdu maďarský.
Co je potřeba
- 4 středně velké brambory
- 250 ml mléka
- 42 g droždí (kostička)
- špetka cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
Krok 1
Uvařené, den předem vařené brambory oloupáme a nastrouháme najemno. V zadělávací míse je promícháme s moukou a solí.
Krok 2
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce se špetkou soli a cukrem a necháme vzejít kvásek. Kvásek spolu s rozšlehaným vajíčkem přidáme do misky a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Kyne v závislosti na teplotě 1 hodinu až dvě.
Krok 3
Z vykynutého těsta tvoříme mokrýma rukama tenké placky. Těsto se lepí a práce není moc příjemná. Jestliže vám to nejde, kouličku z těsta obalte v mouce a vyválejte válečkem. Placku propíchejte nožem nebo vidličkou, aby se při smažení příliš nenafukovala.
Krok 4
Langoše smažte z obou stran na tuku dozlatova. Langoše se snadno mrazí, pokud je chcete zmrazit do zásoby, smažte je jen lehce z obou stran. Dosmažíte je po rozmrznutí před podáváním.
Krok 5
Hotové langoše potřete česnekem, smetanou, kečupem, posypejte strouhaným sýrem. Mohou se i mazat povidly a zdobit smetanou.