Jak uvařit rajčatovou omáčku na zimu | recept
Rajčatová omáčka na zimu | recept. Domácí konzervování se zase vrací do módy. Stále více lidem záleží na tom, co jí a tak jim průmyslově vyrobené konzervy, ochucené řadou „éček“, nevyhovují. Na trhu se dá koupit sezonní zelenina od drobných pěstitelů za příznivé ceny, a proto mnozí z nás doma zavařují. Patříte-li také mezi samozásobitele a máte-li rádi rajčata, zkuste rajčatovou omáčku k všestrannému využití z uvedeného receptu. Rajčatová omáčka je snadná na přípravu a nejen v zimě vám určitě přijde vhod.
Co je potřeba
- 20 středně velkých masitých rajčat
- 1 velkou mrkev
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce soli
- 2 polévkové lžíce sladké papriky
- 2 polévkové lžíce pálivé papriky
- malé množství vody na počáteční podlití
Krok 1
Rajčata pokrájíme na poloviny, cibuli a mrkev na větší kusy. Zeleninu vložíme do nádoby se širokým dnem, lehce podlijeme malým množstvím vody, přiklopíme poklicí a rozvaříme ji.
Krok 2
Jakmile je zelenina rozvařená, sejmeme poklici a dále za občasného promíchání vaříme. Vaříme až do odpaření veškeré vody. Ke konci varu přidáme sůl a obě papriky.
Krok 3
Když směs dostatečně zhoustne, rozmixujeme ji dohladka ponorným mixérem. Ještě chvíli prohříváme, omáčka musí být hustá. Správná hustota je taková, že za vařečkou musí zůstávat cestička a omáčka se jen zvolna vrací.
Krok 4
Hotovou omáčku naplníme do čistých sklenic a zavaříme při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Omáčku využijete jako polotovar k přípravě rajské omáčky, různých omáček na těstoviny i pizzu. Do omáčky můžete přidat bazalku nebo jiné zelené koření dle vašeho uvážení.