Jak upéct malinový koláč s vaječným likérem | recept
Malinový koláč s vaječným likérem | recept. Podle následujícího receptu si upečete skvělý ovocný koláč s nezaměnitelnou vůní vaječného likéru. Koláč je nejlepší v kombinaci s malinami, které jsou lehce nakyslé, a proto se skvěle doplňují se sladkou chutí vaječného likéru. Malinový koláč bude dobře chutnat, i pokud zaexperimentujete s jiným ovocem – například rybízem, angreštem nebo borůvkami. Vyzkoušejte si upéct lahodný malinový koláč s vaječným likérem.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 250 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 100 g škrobové moučky
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 1 dl vaječného likéru
- 250 g malin
- tuk na vymazání formy
Na polevu si přichystejte:
- 1 dl vaječného likéru
- 100 g moučkového cukru
- šlehačku nebo zakysanou smetanu k podávání
Krok 1
Nejprve si nakrájíme na tenké plátky nebo malé kostičky máslo, aby snadno a rychle změklo. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce. Polohrubou mouku smícháme se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, směs pak po troškách vmícháváme do těsta. Troubu předehřejeme na teplotu 200 °C. Následně do těsta po lžících přiléváme polovinu vaječného likéru a zapracujeme ho. Nakonec přidáme maliny, pokud máme mražené zachytíme šťávu a odložíme ji stranou. Formu na pečení, může být hranatá nebo kulatá, vymažeme tukem. Nalijeme do ní připravené těsto a uhladíme povrch.
Krok 2
Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu. Zda je koláč propečený, zkontrolujeme špejlí. Než se koláč upeče, připravíme si polevu. Ze zachycené malinové šťávy, zbylého vaječného likéru a moučkového cukru vymícháme hladkou polevu.
Krok 3
Upečený malinový koláč vyjmeme z trouby a necháme zchladnout. Vychladlý koláč rovnoměrně zalijeme polevou a necháme zaschnout.
Krok 4
Vložíte-li hotový koláč do lednice, nechte ho před podáváním chvíli stát při pokojové teplotě. Podávejte s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.