jaktak.cz

Jak upéct rybízový chlebíček | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Rybízový chlebíček | recept. Ovocné moučníky k létu patří. Chlebíček s rybízem si snadno a rychle upečete i bez vážení. Stačí suroviny na chlebíček odměřovat polévkovou lžící. Lžíce musí být mírně navršená. Množství těsta na rybízový chlebíček zvolte podle velikosti formy. Do klasické formy na srnčí hřbet se vejde těsto ze 4 vajec (množství ostatních surovin se dá lehce přepočítat). Využijte úrody rybízu a upečte si lahodný rybízový chlebíček.

Co je potřeba

Bílkové těsto:

  • 6 bílků
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • ½ vanilkového cukru

Žloutkové těsto:

  • 6 žloutků
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • ½ kypřicího prášku
  • ½ vanilkového cukru

Další potřebné suroviny na rybízový koláč:

  • kakao
  • rybíz
  • tuk a mouka na formu

Krok 1

Nejprve oddělíme vaječné bílky a žloutky a připravíme si těsta.

Žloutkové těsto – žloutky, cukr a olej šleháme do pěny. Poté přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva a promícháme.

Krok 2

Bílkové těsto – do vyšlehaného pevného sněhu z vaječných bílků zašleháme nejprve cukr a pak mouku s olejem a práškem do pečiva.

Krok 3

Tuhým tukem vymažeme formu na chlebíček nebo srnčí hřbet. Vysypat jí můžeme kokosem, strouhankou nebo hrubou moukou. Nejprve do formy vložíme žloutkové těsto, rozetřeme jej a posypeme asi 3 lžícemi kakaa. Následně na kakao rozetřeme bílkové těsto. Povrch poklademe červeným nebo černým rybízem.

Krok 4

Rybízový chlebíček pečeme v předem vyhřáté troubě asi 40 minut při teplotě 170 °C. Po upečení necháme chvilku vychladnout ve formě, poté vyklopíme. Krájíme po vychladnutí. Přeji dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-rybizovy-chlebicek-recept.html