Jak udělat „falešnou“ Lučinu ze smetany | recept
„Falešná“ Lučina ze smetany | recept. Mám oblíbený sýr Lučina. V místě, kde přechodně žiji, je velmi obtížně k sehnání. Malé obchůdky Lučinu neobjednávají z důvodu vysoké ceny. Dostal se ke mně recept, podle kterého si náhražku tohoto sýra teď dělám sama. Troufnu si tvrdit, že chutná lépe než ten kupovaný. Předpis na domácí „Lučinu“ vám nabízím k vyzkoušení.
Co je potřeba
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 200 ml zakysané smetany
- špetka soli
- podle chuti bylinky, paprika aj. na ochucení
Krok 1
Postup výroby je velmi snadný. V misce pečlivě promícháme tvaroh se smetanou a špetkou soli. Solí opravdu šetřete, výsledný produkt pak můžete využít i jako základ pro sladké krémy a náplně.
Krok 2
Sítko vyložte plátýnkem nebo čistou utěrkou a směs tvarohu a smetany do něj vylijte. Síto postavte na nádobu, bude z něj odkapávat syrovátka. Vše zakryjte poklicí a nechte přes noc v chladničce.
Krok 3
Nejdříve za 12 hodin (čím déle, tím lépe, nejvýše však 24 hodin) bude směs odkapaná. V utěrce zbyde hustá hmota a v hrnci bude syrovátka. Syrovátku nemusíte vylévat, zpracujte ji v kuchyni. Lučinu dejte do nádoby a lehce ji ručně nebo elektrickým šlehačem našlehejte. Je hustá a jemná. Dochuťte podle sebe, já nejraději přírodní.