Jak připravit gratinované brambory | recept
Jak připravit gratinované brambory | recept. Maso nemusíme mít na talíři každý den. Je mnoho chutných bezmasých jídel, které zasytí na delší dobu tak jako maso. Takovým jídlem jsou například gratinované brambory se sýrem z následujícího receptu. Gratinované brambory jsou velmi chutné, syté a snadné na přípravu. Vyzkoušejte gratinované brambory a sami uvidíte.
Co je potřeba
- 800 g brambor
- 4 vejce
- 1 šlehačka
- 100 g tvrdého sýra
- 50 g parmazánu
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- máslo
Krok 1
Brambory několik minut předvaříme. Musejí zůstat polosyrové. Nejchutnější rané brambory jsou ty malinké. Máte-li trpělivost na jejich škrábání, volte právě ty. Po uvaření tyto malé brambůrky překrojte na polovinu. Máte-li brambory větší, nakrájejte je na plátky a teprve pak předvařte.
Krok 2
V misce vyšlehejte celá vejce se šlehačkou, polovinou strouhaného tvrdého sýra, parmazánem a kořením. Pepř a sůl přidejte podle svých zvyklostí, muškátový oříšek jen lehce strouhněte (špetku). Důkladně promíchejte.
Krok 3
Připravenou „omáčku“ nalijte na polouvařené brambory a promíchejte ji s nimi. Pak směs nasypte do máslem vymazané zapékací misky a urovnejte. Povrch posypte druhou polovinou strouhaného sýra. Na povrch položte několik hoblinek másla.
Krok 4
Připravené brambory s „omáčkou“ vložte do vyhřáté trouby a při teplotě 200 °C upečte dozlatova. Podávejte s čerstvou zeleninou.