Jak upéct kuře v bramboráku | recept
Kuře v bramboráku | recept. Následující recept je zdravější variantou řízku Ondráš, který je na jídelním lístku mnoha restaurací. Kuře v bramboráku se připravuje v troubě, takže není tak mastné a odpadá stání u sporáku při smažení jednotlivých kusů. Při zapékání bramboráku v troubě upečete několik porcí najednou. Pro zapékání se nejvíce hodí naporcovaná kuřecí stehna tzv. paličky, chybu neuděláte ani s horní částí stehen. Samozřejmě se nemusíte omezovat ve výběru masa, jde to i s vepřovým nebo krůtím.
Co je potřeba
- 1 kg brambor
- 700 g masa
- 2 vejce
- celá palička česneku
- majoránka
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- sádlo nebo olej
Krok 1
Brambory oloupáme a rozstrouháme na hrubší nudličky. Přidáme celá vejce, mouku, majoránku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Zaděláme klasické bramborákové těsto.
Krok 2
Celé kuře naporcujeme na díly. Odřízneme stehna a rozpůlíme je na dvě části. Odřízneme prsa a stáhneme kůži. Prsa rozřízneme a naklepeme. Zbytek kuřete uchováme pro jiné využití. Maso osolíme a opepříme. Můžeme přidat i jiný druh masa, vepřová krkovice je také výborná.
Krok 3
Zapékací misku nebo pekáček vytřeme lehce sádlem nebo olejem. Polovinu bramborákového těsta rozetřeme do pekáčku, poklademe ho kousky masa a překryjeme zbytkem těsta.
Krok 4
Pečeme asi hodinu při teplotě 200 °C. Povrch musí zezlátnout. Po upečení krájíme na pruhy a podáváme se zeleninovým salátem. Ať vám chutná!
Jestliže dáte přednost vepřovému masu, doporučuji ho den předem naklepat a potřít olejem. Zkřehne a bude se lépe propékat.
Fotografie jsou orientační – s vepřovým masem.