Jak si udělat domácí přesnídávku | recept
Chcete pro své blízké (hlavně pro ty nejmenší) jen to nejzdravější a nejlepší bez zbytečných éček, zahušťovadel, cukrů? Udělejte jim domácí jablečno-meruňovou přesnídávku, která bude obsahovat jen a pouze ovoce. Tuto přesnídávku můžou tím pádem i kojenci již od doby zavedení prvních příkrmů. Ochutnejte ji i vy a sami zjistíte, že žádný cukr nepotřebuje. Příprava je velmi jednoduchá. Jak si připravit domácí přesnídávku bez emulgátorů, zahušťovadel a cukrů vám poradí následující řádky.
Co je potřeba
- 1 kg jablek
- 400 g meruněk
- zavařovací skleničky
Krok 1
Ovoce oloupeme, nakrájíme na menší kousky nebo plátky a asi 10 minut povaříme ve vroucí vodě. Poté slijeme téměř všechnu vodu (necháme asi 1 dl) a rozmixujeme tyčovým mixérem. Slitý vývar z ovoce nemusíme vylévat, po vychladnutí je velmi osvěžující k pití.
Krok 2
Ještě horkou přesnídávkou plníme vysterilizované skleničky, které pak pevně uzavřeme. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, skleničky vyskládáme na hluboký plech nebo zapékací misku, asi do půlky zalijeme vodou a položíme na dno trouby. Takto sterilizujeme asi 20 minut. Po vytažení necháme přesnídávky vychladnout dnem vzhůru. Přeji vám a vašim ratolestem dobrou chuť.
Místo meruněk můžete k jablíčkům přidat třeba broskve, borůvky, jahody. U kojenců však pozor na alergickou reakci z jahod.
Při zavařování pozor na již použité skleničky a víčka od dětských příkrmů. Ne všechny správně "chytnou". Po otevření přesnídávky musí víčko "klapnout".