Jak připravit pečená rajčata s balkánským sýrem a rozmarýnem | recept
Pečená rajčata s balkánským sýrem a rozmarýnem | recept. V této roční době jsou rajčata nejchutnější, do ruda vyzrálá a plná chuti. Skvělá jsou samozřejmě jen tak samotná, ale zkuste si je připravit i podle následujícího receptu. Potřebovat budete vedle rajčat několik rozmarýnových snítek a balkánský sýr, tyto suroviny dodají pokrmu středomořský nádech. Neodmyslitelnou součástí je i česnek, který při pečení zezlátne a zesládne. Díky špetce třtinového cukru rajčata lehce zkaramelizují. Nesmí chybět ani olivový olej na zakápnutí. Chcete-li pokrm povýšit na hlavní chod, přidejte k němu brambory.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 6 velkých rajčat
- 10 cherry rajčátek
- cca 3 rozmarýnové snítky
- 150 g balkánského sýra
- 1 česnek
- olivový olej na zakápnutí
- 2 lžičky vinného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky třtinového cukru
- sůl a pepř
- 15 malých brambor
Krok 1
V prvním kroku si omyjte brambory i se slupkou. Použít můžete i nové brambory, skvěle chutnají i pečené. Vydrhnuté brambory překrojte na poloviny a vyložte jimi pečicí nádobu. Pokud máte větší, překrojte je na čtvrtky, případně na osminky.
Krok 2
Brambory lehce zakápněte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Předpékejte je asi 20 minut. Mezitím zbavte rajčata stopek a nakrájejte je na tlusté plátky. Rozmarýnové snítky stačí oprat. Česnek překrojte napůl, odstraňte pouze svrchní vrstvu slupky, která odstává, jinak je nechte, aby držela celá palička pohromadě.
Krok 3
Rajčata poklaďte na předpečené brambory. Do mezer vložte česnek a přidejte větší kusy balkánského sýra. Rozmarýn položte navrch. Olivový olej prošlehejte s octem, citronovou šťávou a třtinovým cukrem, osolte a opepřete podle chuti. Připravenou zálivkou zakápněte všechny suroviny v zapékací míse.
Krok 4
Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, dokud nebudou rajčata i brambory měkké. Rozdělte na porce, ozdobte pečenými rozmarýnovými větvičkami a podávejte.