Jak připravit grilovaná žebra v meruňkové marinádě | recept
Grilovaná žebra v meruňkové marinádě | recept. Léto je čas dlouhých večerů, dovolených a hlavní sezona grilování. Grilování, stejně jako houbaření je naším „národním sportem“. Grilovat se dá téměř všude. Griluje se nejen na dřevěném uhlí, ale i na plynu, elektrických grilech, takže stačí vybrat gril a pustit se do toho. Grilovat se dá nejen maso, ale i zelenina a některé ovoce. Fantazii se meze nekladou.
Co je potřeba
- 1,5 kg vepřových žebírek
Na marinádu:
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce oleje
- 2 lžičky barevného pepře
- 2 lžičky ostré hořčice
- 1 rajčatový protlak
- 2 PL červeného vinného octa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 3 PL meruňkové zavařeniny
- sůl
Krok 1
Vepřová žebírka na grilování se doporučuje nejprve 20 minut předvařit a pak marinovat. Já je nakládám do marinády bez předvaření a griluji zvolna, aby se dobře propekly u kosti a nehrozilo zdravotní riziko z nepropečeného masa. Proto se rozhodněte sami, jaký bude váš první krok.
Krok 2
Žebírka naložíme do marinády, kterou si připravíme den předem. Na oleji do sklovita osmahneme pokrájenou cibuli s česnekem. Přidáme všechny ostatní ingredience a 10 minut vaříme. Uvařenou marinádu necháme vychladnout do druhého dne.
Krok 3
Vepřová žebra nakrájíme na menší kousky a obalíme v marinádě ze všech stran. Naskládáme je do misky, přetáhneme potravinářskou folií nebo přikryjeme poklicí a v chladničce necháme 3–4 dny marinovat. Žebírka občas promícháme a otočíme.
Krok 4
V den grilování roztopíme gril, vložíme na něj naložená žebírka a grilujeme za občasného potření zbylou marinádou. Žebírka jsou opravdu vynikající a nemusejí ani tak dlouho odpočívat v chladu. Již druhý den po naložení byl výsledek famózní. Doporučuji podávat s chlebem a dobře vychlazeným pivem.