jaktak.cz

Jak připravit grilovaná žebra v meruňkové marinádě | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Grilovaná žebra v meruňkové marinádě | recept. Léto je čas dlouhých večerů, dovolených a hlavní sezona grilování. Grilování, stejně jako houbaření je naším „národním sportem“. Grilovat se dá téměř všude. Griluje se nejen na dřevěném uhlí, ale i na plynu, elektrických grilech, takže stačí vybrat gril a pustit se do toho. Grilovat se dá nejen maso, ale i zelenina a některé ovoce. Fantazii se meze nekladou.

Co je potřeba

  • 1,5 kg vepřových žebírek

Na marinádu:

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 2 lžičky barevného pepře
  • 2 lžičky ostré hořčice
  • 1 rajčatový protlak
  • 2 PL červeného vinného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 3 PL meruňkové zavařeniny
  • sůl

Krok 1

Vepřová žebírka na grilování se doporučuje nejprve 20 minut předvařit a pak marinovat. Já je nakládám do marinády bez předvaření a griluji zvolna, aby se dobře propekly u kosti a nehrozilo zdravotní riziko z nepropečeného masa. Proto se rozhodněte sami, jaký bude váš první krok.

Krok 2

Žebírka naložíme do marinády, kterou si připravíme den předem. Na oleji do sklovita osmahneme pokrájenou cibuli s česnekem. Přidáme všechny ostatní ingredience a 10 minut vaříme. Uvařenou marinádu necháme vychladnout do druhého dne.

Krok 3

Vepřová žebra nakrájíme na menší kousky a obalíme v marinádě ze všech stran. Naskládáme je do misky, přetáhneme potravinářskou folií nebo přikryjeme poklicí a v chladničce necháme 3–4 dny marinovat. Žebírka občas promícháme a otočíme.

Krok 4

V den grilování roztopíme gril, vložíme na něj naložená žebírka a grilujeme za občasného potření zbylou marinádou. Žebírka jsou opravdu vynikající a nemusejí ani tak dlouho odpočívat v chladu. Již druhý den po naložení byl výsledek famózní. Doporučuji podávat s chlebem a dobře vychlazeným pivem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-grilovana-zebra-v-merunkove-marinade-recept.html