Jak upéct cukrářský jahodový koláč | recept
Cukrářský jahodový koláč | recept. Ovocných koláčů není nikdy dost. Všichni je milují, příprava je snadná a v sezoně můžete mít pokaždé jiný. Stačí měnit druh náplně. Recept na dnešní koláč na plech se hodí pro všechny druhy ovoce. Měkčí ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, pustí více šťávy, poprášíme je proto kukuřičným škrobem nebo pudinkovým práškem. Ten šťávu zachytí a spodní těsto koláče se nerozmáčí. Při pečení koláče z hrušek, třešní, jablek aj. škrob nepotřebujeme.
Co je potřeba
Základní těsto
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 g másla
- trochu mléka
- 2 vaječné žloutky
- citronová kůra
Piškotové těsto
- 60 g hrubé mouky
- 70 g krupicového cukru
- 50 g strouhaných ořechů
- 4 vejce
Jahody, pudinkový prášek
Krok 1
Nejprve si vypracujeme základní těsto. V misce promícháme mouku s moučkovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Přidáme změklý pokrájený tuk a 2 vaječné žloutky. Rukama zpracujeme těsto, hustotu upravíme přidáním mléka. Těsto musí jít vyválet. Připravené těsto necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout.
Krok 2
Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem vložíme vyválené těsto. Plech nemusíme vymazávat, použijeme-li papír na pečení. Papír na pečení doporučuji i na vyvalování těsta, nemusí se podsypávat a papír lehce sloupnete. Toto těsto zapečeme 10 minut v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 °C.
Krok 3
Předpečené těsto poklademe jahodami. Menší se mohou nechat celé, velké pokrájíme na poloviny. Pokrájené jahody pustí hodně šťávy, proto je posypeme polovinou balení pudinkového prášku nebo kukuřičným škrobem.
Krok 4
Na vrchní těsto si ušleháme piškot. Oddělíme bílek od žloutků ze 4 vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme mouku promíchanou s ořechy. Nakonec vmícháme bílkový sníh. Těsto rozetřeme na jahody a dopečeme v troubě při teplotě 200 °C. Hotový koláč bude upečený dorůžova. Po vychladnutí pocukrujeme, ozdobíme a krájíme.