Jak udělat domácí turecký med | recept
Domácí turecký med | recept. Mnoho z vás si jistě pamatuje turecký med prodávaný na poutích. Byl vystaven ve velkých blocích a prodavač sekáčkem odsekával kousky. Dnešní poutě už jsou o něčem jiném, tradiční cukrovinky se tam neprodávají a pokud ano, chutnají úplně jinak. Dostal se mi do rukou recept na turecký med, který chutná přesně tak, jak si pamatuji z dětství. Zastánci zdravé výživy se z jeho složení asi zhroutí, ale jednou za čas, na připomenutí...
Co je potřeba
- 240 g krupicového cukru
- 135 g medu
- 1,5 dl vody
- 4 vaječné bílky
- mandle, oříšky, pistácie
Krok 1
Nejprve si připravíme mandle, oříšky nebo jejich směs. Med bude více chutnat, pokud ořechy budou upražené. Mandle před pražením sloupneme – zalijeme je vroucí vodou a po několika minutách půjdou lehce vymáčknout ze slupky. Ořechy pražíme i s hnědou slupkou, horké opražené pak promneme v utěrce nebo na drátěném sítu. Slupka se rozdrobí a odpadá. Ořechy a semínka pražíme na suché pánvi, mícháme a hlídáme, aby se nepřipálily, zhořkly by. Upražené necháme vychladnout.
Krok 2
V kastrolu se širokým dnem rozmícháme vodu, cukr a med. Teprve když je cukr s medem rozpuštěn, začneme směs svařovat na plotýnce. Cukr s medem se musí svařit na nit. Vyzkoušíme to tak, že kapku roztoku kápneme na studený talíř, namočíme si ukazovák, přiložíme a hned oddálíme palec. Mezi prsty se musí utvořit nitka, pak je cukr správně svařen. Toto je velmi důležitý krok, bez správného provedení se med nepovede.
Krok 3
Mezitím, co se sváření cukru chýlí ke konci, ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků. Do něj pomalu za stálého šlehání přiléváme horkou sladkou směs. Dáme na sporák a osm minut zahříváme a šleháme. Šleháme důkladně, aby se cukr nezačal připalovat a hnědnout. Po uplynutí 8 minut směs odstavíme a necháme za občasného promíchání zchladnout.
Krok 4
Mezitím, co chladne směs, pokrájíme mandle a ořechy na menší kousky. Připravíme si také nádoby, ve kterých bude med tuhnout. Ty vymažeme olejem. Já používám silikonové formy na pralinky, med nemusím sekat a mám porce přesně do úst.
Posekané mandle nasypeme k vychladlé směsi cukru, medu a bílků, znovu přistavíme na sporák a zahříváme. Vařečkou mícháme a obracíme ode dna. Hmota hodně zhoustne. Pak ji naplníme do forem a necháme při pokojové teplotě 24 hodin tuhnout.
Krok 5
Jestliže med neztuhl, znamená to, že cukr nebyl dostatečně svařen. Nevadí, natřete směsí dortové oplatky, na několik hodin je zatěžkejte např. pekáčem s vodou a pak ostrým nožem nakrájejte.