Jak uvařit kedlubny plněné masovou náplní | recept
Kedlubny plněné masovou náplní | recept. Zelenina, plněná ochuceným mletým masem, nemusí být jen všeobecně známá paprika. Plnit jdou i jiné druhy například cukety, lilky, rajčata. Následující předpis je ze staročeské kuchyně. Plněný zapečený kedluben se smetanovou bešamelovou omáčkou může být občasným zpestřením jídelníčku v době, kdy je kedlubnů přebytek.
Co je potřeba
- 300 g mletého masa
- 1 celé vejce
- 1 starší rohlík nebo strouhanka
- sůl
- 50 g másla
- nať petržele
- 1 polévková lžíce mouky
- zakysaná smetana
- kedlubny
- vývar nebo trochu vody
Krok 1
Kedlubny povaříme v osolené vodě téměř doměkka. Pak je oloupeme, seřízneme vršek a vnitřek vydlabeme. Vydlabanou část pokrájíme na drobné kousky a použijeme do masové náplně.
Krok 2
V misce promícháme mletou směs hovězího a vepřového masa s kousky kedlubnů, vajíčkem, solí a strouhankou nebo žemlí namočenou v mléce. Dochutíme natí zelené petrželky.
Krok 3
Kedlubny naplníme masovo-zeleninovou směsí, přiklopíme odkrojeným vrškem jako pokličkou a vyskládáme do zapékací misky na rozpuštěné máslo. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při teplotě 200 °C. Během pečení zlehka podléváme vývarem nebo vodou.
Krok 4
Jakmile je maso upečené a kedlubny měkké, zaprášíme výpek hladkou moukou, zalijeme smetanou a necháme krátce povařit. Kedlubny podáváme s vařenými brambory.