Jak upéct korpus na ořechový dort | recept
Nejlepší ořechový korpus na dort | recept. Dorty se připravují na slavnostnější příležitosti, různé rodinné oslavy nebo svátky. Dort si samozřejmě můžete objednat v cukrárně nebo u známé cukrářky. Já vám ale nabízím starý recept na luxusní ořechový korpus ještě po mé babičce, která se narodila v roce 1901. Upravila jsem jen množství cukru, bylo ho v receptu zbytečně mnoho. Korpus se vždy povede a jeho předností je výrazná ořechová chuť. Plnit ho můžete různými druhy krémů a i ořechy mohou být vlašské či lískové. Naším rodinným favoritem je jednoduchý dort z vlašských ořechů, politý čokoládou a plněný máslovým ořechovým krémem.
Co je potřeba
- 4 celá vejce
- 200 g cukru
- 10 polévkových lžic studené vody
- 200g polohrubé mouky
- kůra z 1 citronu
- ½ balíčku kypřícího prášku
- 100 g strouhaných ořechů
Krok 1
Oddělíme žloutky od bílků a dáme každé zvlášť. Bílky budeme šlehat do pevného sněhu. Abychom takový sníh vyšlehali, nádoba na bílky nesmí být mastná nebo se zbytky vody a je důležité, aby bílek byl bez sebemenšího kousku žloutku.
Krok 2
Žloutky třeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Cukr volte krupicový, pomůže žloutky hezky napěnit. Když je cukr rozpuštěný, přidáváme střídavě lžíci mouky a studené vody. Část mouky promícháme s kypřícím práškem a strouhanými ořechy. Přidáme ji nakonec.
Krok 3
Ušleháme sníh, který musí být pevný. Pevný sníh je lesklý, tvoří špičky a nevypadne z nádoby, otočíte-li ji dnem vzhůru. Sníh přidejte k utřené směsi a zlehka ho do ní zapracujte. Vařečkou ho obracejte do těsta, nemíchejte moc prudce, aby sníh neklesl.
Krok 4
Těsto vložte do vymazané a vysypané dortové formy, stěrkou uhlaďte povrch a v předem vyhřáté troubě upečte. Prvních 15 minut pečte při 180 °C, pak teplotu snižte na 150 °C a dopečte. Dort se peče asi 45 minut. Špejle zapíchnutá do středu, musí zůstat suchá. Po upečení nechte několik málo minut ve formě vychladnout a pak opatrně korpus vyklopte. Před další úpravou musí být vychladlý.