jaktak.cz

Jak upéct korpus na ořechový dort | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Nejlepší ořechový korpus na dort | recept. Dorty se připravují na slavnostnější příležitosti, různé rodinné oslavy nebo svátky. Dort si samozřejmě můžete objednat v cukrárně nebo u známé cukrářky. Já vám ale nabízím starý recept na luxusní ořechový korpus ještě po mé babičce, která se narodila v roce 1901. Upravila jsem jen množství cukru, bylo ho v receptu zbytečně mnoho. Korpus se vždy povede a jeho předností je výrazná ořechová chuť. Plnit ho můžete různými druhy krémů a i ořechy mohou být vlašské či lískové. Naším rodinným favoritem je jednoduchý dort z vlašských ořechů, politý čokoládou a plněný máslovým ořechovým krémem.

Co je potřeba

  • 4 celá vejce
  • 200 g cukru
  • 10 polévkových lžic studené vody
  • 200g polohrubé mouky
  • kůra z 1 citronu
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 100 g strouhaných ořechů

Krok 1

Oddělíme žloutky od bílků a dáme každé zvlášť. Bílky budeme šlehat do pevného sněhu. Abychom takový sníh vyšlehali, nádoba na bílky nesmí být mastná nebo se zbytky vody a je důležité, aby bílek byl bez sebemenšího kousku žloutku.

Krok 2

Žloutky třeme s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Cukr volte krupicový, pomůže žloutky hezky napěnit. Když je cukr rozpuštěný, přidáváme střídavě lžíci mouky a studené vody. Část mouky promícháme s kypřícím práškem a strouhanými ořechy. Přidáme ji nakonec.

Krok 3

Ušleháme sníh, který musí být pevný. Pevný sníh je lesklý, tvoří špičky a nevypadne z nádoby, otočíte-li ji dnem vzhůru. Sníh přidejte k utřené směsi a zlehka ho do ní zapracujte. Vařečkou ho obracejte do těsta, nemíchejte moc prudce, aby sníh neklesl.

Krok 4

Těsto vložte do vymazané a vysypané dortové formy, stěrkou uhlaďte povrch a v předem vyhřáté troubě upečte. Prvních 15 minut pečte při 180 °C, pak teplotu snižte na 150 °C a dopečte. Dort se peče asi 45 minut. Špejle zapíchnutá do středu, musí zůstat suchá. Po upečení nechte několik málo minut ve formě vychladnout a pak opatrně korpus vyklopte. Před další úpravou musí být vychladlý.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-korpus-na-orechovy-dort-recept.html