Jak udělat květákové smaženky | recept
Květákové smaženky | recept. Květák patří mezi košťáloviny, které jsou na trhu po celý rok. Má jemnou chuť, dá se konzumovat i syrový. V teplé kuchyni z něj připravujeme polévky, zapékaná a smažená jídla nebo nákypy. Květák se vaří s přídavkem citronové šťávy či octa, aby neztratil bílou barvu. Před úpravou ho rozebereme na růžičky a důkladně omyjeme. Květák obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a z minerálních látek např. vápník, fosfor a draslík.
Co je potřeba
- 1 menší květák
- 100 g anglické slaniny nebo uzeného masa
- 50 g strouhaného sýra
- 1 vejce
- sůl
- špetka muškátového květu
- zelená petržel
- tuk na smažení
- suroviny na trojobal
Krok 1
Květák uvaříme ve slané a lehce okyselené vodě do poloměkka. Vychladlý pokrájíme na drobné kousky. Košťál nakrájíme co nejjemněji.
Krok 2
Do hluboké misky vložíme připravený květák, přidáme na kousky pokrájenou slaninu nebo uzené maso, strouhaný sýr a 1 vejce. Pokud budete vynechávat sýr, dejte o 1 vejce navíc. Směs osolte, okořeňte tlučeným muškátovým květem a čerstvou natí petržele. Rukama spojte v jednolitou hmotu.
Krok 3
Navlhčenýma rukama tvořte malé kouličky a obalte nejprve v mouce, pak rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Ve strouhance kouličky zploštěte na placičky. Vkládejte do horkého tuku na smažení a usmažte z obou stran dozlatova.
Krok 4
Smaženky podávejte s bramborem a zeleninovým salátem. Velmi dobré jsou studené.