Jak vybrat kuchyňskou linku | tipy
Jak vybrat kuchyňskou linku | tipy. Je příjemné, když se ocitneme v situaci, kdy si zařizujeme domácnost, své bydlení. Myslím si, že podstatnou a téměř nejdůležitější částí domova je kuchyň. Můžeme mít lepší a rozlehlý obývací pokoj, nepsané pravidlo hovoří jasně, všichni včetně většiny návštěv, rádi sedávají v kuchyni. Srdcem kuchyně je kuchyňská linka. Je těžké orientovat se v obsáhlé nabídce obchodních domů či specializovaných kuchyňských studií. Jak postupovat při nákupu linky a na co si dávat pozor? V následujícím textu naleznete podstatné rady a nápady, které vám mohou celý proces koupě kuchyňské linky usnadnit.
Krok 1
Plán místnosti
První krok je pečlivé rozměření místnosti a míst, ve kterých bude kuchyňská linka stát. Pečlivě si rozměřte přívody vody, plynu, elektrické přípojky, případně okna a dveře. Tento plán budete v počáteční fázi často využívat. Velkým pomocníkem jsou programy na plánování kuchyní, které naleznete na webových stránkách některých prodejců (např. IKEA).
Krok 2
Zóny v kuchyni
Místnost už máte nakreslenou, řádně tedy promyslete, jak linku chcete situovat. Neopomeňte důsledně dodržovat pravidlo jednotlivých zón (samozřejmě, umožňuje-li vám to prostor kuchyně):
- zóna pro skladování potravin
- zóna pro přípravu
- zóna pro vaření a odkládání nádobí
- zóna pro umývání nádobí
Doporučovaná vzdálenost mezi varnou deskou a dřezem je minimálně 80 cm. Stejně tak prostor pro pracovní desku by měl mít délku alespoň 1 m. Ne vždy je v našich silách tato pravidla dodržet. Prostory panelákových kuchyní či kuchyňských koutů (i v moderní zástavbě) nám to jednoznačně neumožňují. Vrchní část kuchyňské linky byste měli zavěsit minimálně ve výšce 90 cm nad spodními skříňkami.
Krok 3
Výběr materiálu a barvy
Dnešní trend směřuje k použití vysoce lesklých materiálů a jasných barev. Je na každém z vás, jaký trend zastáváte: zda-li klasiku či nejnovější designérské kousky. Každopádně pamatujte, že vysoce lesklé materiály jsou těžké na údržbu. Pokud často vaříte, je pro vás tento typ kuchyňské linky nevhodný. Použití materiálu při výběru pracovní desky rovněž nepodceňujte. Měkké materiály se neosvědčují a rychle se opotřebují. Výběr barvy je podmíněn celou řadou faktorů:
- prostor kuchyně – menším prostorům vyhovují světlé barvy a naopak
- kvalita použitého materiálu, přírodním materiálům, jako je dřevo, sluší hnědé tóny barev ve všech odstínech, laminátu sluší syté barvy atypické pro dřevo, jako jsou červená, černá nebo oranžová
- celkový design, v jehož duchu se nese zařízení ostatních místností
Krok 4
Výběr dodavatele
Ať už se rozhodnete pro koupi typizované kuchyňské linky, sestavení vlastní kuchyňské linky z předem vyrobených modulů nebo zhotovení kuchyňské linky na „míru“ vždy dbejte na správný výběr dodavatele. U dodavatele si dávejte pozor na:
- cenovou kalkulaci (zda-li je konečná a zahrnuje všechny položky, včetně zaměření, dovozu materiálu a případné montáže)
- položky, které bude finální produkt obsahovat (zda-li je montážní materiál v ceně)
- termín dodání
- možnost uplatnění reklamace, a na jaké typy škod se právo reklamace nevztahuje
- kvalita použitých materiálů a možnost vlastního výběru vestavěných spotřebičů (možnost koupě vlastních spotřebičů, námi vybraného výrobce)
Krok 5
Dovoz a montáž
Počítejte s faktem, že dovoz kuchyňské linky a její následná montáž nejsou ve většině případů součástí finanční kalkulace. Mnohdy se jedná o položku v řádech stovek korun, může však jít do tisíců. Doporučujeme dovoz kuchyňské linky prodejcem nebo přímo výrobcem. Snadněji uplatníte reklamaci na případné závady způsobené převozem. Také montáž raději zajistěte kvalifikovanými řemeslníky. Montáž mnohdy bývá složitější než samotná výroba nebo koupě. Pouze zkušený řemeslník si s překážkami dokáže poradit. Investice do správné montáže se vám při pozdějším užívání kuchyňské linky mnohonásobně vrátí zpět.