Jak upéct slaný koláč z listového těsta se špenátem | recept
Slaný koláč z listového těsta se špenátem | recept. Koláče z křehkého těsta se slanou náplní pocházejí z Francie, odtud se rozšířily po celém světě. Původní, křehké těsto, se nahrazuje listovým těstem a s náplní se také experimentuje. Vždy se ale přidává sýr, vejce a smetana. Koláč se dá jíst teplý i studený, obě varianty mají své příznivce. Koláč se peče ve vroubkované formě. Pokud nemáte koláčovou formu, snadno si ji vytvoříte z alobalu. Stačí ho vytvarovat okolo kulaté nádoby vhodného průměru. Zkuste upéct quiche podle našeho návodu.
Co je potřeba
- balíček listového těsta
- 200 g čerstvého špenátu
- 4-5 stroužků česneku
- 100 g anglické slaniny
- 4 lžíce smetany
- 1 celé vejce do náplně
- několik vajec na ozdobu
- strouhaný sýr
- sůl
- pepř
- muškátový květ (nemusí být)
- olej na potření těsta
Krok 1
Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto vytáhneme i na boky formy, aby nevytékala náplň. Povrch těsta potřeme olejem, aby se těsto nerozmáčelo.
Krok 2
Čerstvé špenátové listy spaříme horkou vodou a pokrájíme na kousky. Špenátové listy se mohou na jaře nahradit listy medvědího česneku. Ty mají česnekovou vůni a nemusíme tedy do nich přidávat česnek. I tyto listy nejprve spaříme a pak pokrájíme na menší kusy.
Krok 3
Anglickou slaninu nakrájíme na kousky a na pánvi ji vysmažíme bez přidání tuku. Jakmile slanina pustí tuk, přidáme pokrájený špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a zalijeme smetanou. Promícháme, stáhneme z plotýnky a do lehce vychladlé směsi přidáme vejce, které dobře rozmícháme.
Krok 4
Vychladlou špenátovou směs navrstvíme na základ z listového těsta. Pomocí lžíce si ve špenátu vyhloubíme hnízdečka a do nich vyklepneme celé vejce. Pak povrch koláče zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 °C do zrůžovění těsta.