Jak upéct piškotová velikonoční vajíčka s mascarpone | recept
Piškotová velikonoční vajíčka s mascarpone | recept. Pokud k vám na pomlázku přichází pouze několik blízkých, připravte jim místo barvených vařených vajec tuto sladkou dobrotu. Jde vlastně o obyčejný piškot spojený mascarpone a politý čokoládovou polevou. Ani zdobení není třeba se bát, stačí pár obyčejných tvarů nebo teček a vykouzlíte veselá vajíčka, kterými své koledníky určitě mile překvapíte.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na piškot:
- 100 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
Na náplň a polevu si připravíme:
- 250 g mascarpone (nebo čerstvého sýra)
- 250 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 2 lžíce mléka
- cukrářské zdobení
Krok 1
Nejprve si troubu rozpálíme na teplotu 180 °C. K rozměklému máslu přidáme obě vejce, cukr a vyšleháme do pěny. Za stálého zašlehávání přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Pečeme do zlatova asi 20 minut. Upečený piškot necháme úplně zchladnout. Poté ho rozdrobíme – nejrychlejší a nejjednodušší způsob je rozemlít jej v mlýnku (třeba na kávu), jde to snadno a docílíte tak stejnoměrné konzistence drobenky.
Krok 2
Následně přidáme mascarpone, pokud mascarpone nemáte nebo vám nechutná, sáhněte po čerstvém sýru. Vypracujeme lepivé těsto.
Krok 3
Z těsta vytvarujeme vajíčka a zapíchneme do nich špejle. Je lepší, pokud jsou špejle různě dlouhé, v květináči nebo jiné nádobě pak budou vypadat lépe a navíc se na sebe nebudou lepit. Piškotová vajíčka uložíme do ledničky, aby ztuhla.
Krok 4
Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnce rozlámeme čokoládu, přidáme máslo, mléko a ve vodní lázni necháme rozpustit. Ztuhlá vajíčka namáčíme do polevy a necháme zaschnout zapíchnutá v květináči nebo ve skleničce. Do skleničky vložte nahusto ubrousky a pak zapíchněte špejle, ubrousky vám tak udrží vajíčka na místě.
Krok 5
Nakonec zaschlá vajíčka zdobíme podle chuti a umu. Stačí i pár kuliček nebo zrníček z cukrářského zdobení a koledníci určitě neodolají.