Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Velikonoční cukroví | recept. Blíží se Velikonoce a je třeba se na koledníky připravit. Leckde na vesnicích ještě chodí koledníci od domu k domu a je zvykem je obdarovat. Větší koledníci jsou raději, dostanou-li peníze, ale menší děti jsou vděčné za vajíčka, čokoládu nebo jiné pamlsky. Zkuste jim letos napéct drobné velikonoční cukroví z křehkého těsta spojeného pikantní marmeládou. A když nikdo na pomlázku nepřijde? Nevadí, máte něco na zakousnutí třeba k odpolednímu čaji.
Co je potřeba
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého zázvoru
- 1 kávová lžička octa
- šťáva a kůra z 1 citronu
- bílky a moučkový cukr na polevu
- marmeláda na slepení
Krok 1
V misce promícháme hladkou mouku, moučkový cukr, hřebíček, zázvor a citronovou kůru. Do promíchané směsi přidáme žloutky, ocet, změklé máslo a citronovou šťávu. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme odležet alespoň hodinu v chladničce.
Krok 2
Odpočinuté těsto vyvalujeme na silikonové podložce přes pečicí papír. Při tomto postupu se těsto nemusí podsypávat moukou, nechytá se a dobře se s ním pracuje. Pokud používáte dřevěný vál, podsypte lehounce těsto moukou, přidáním většího množství mouky změníte chuť těsta. Těsto vyválejte na tloušťku asi 2 mm a vykrajujte velikonoční motivy.
Krok 3
Vykrájené tvary pokládejte na plech vyložený papírem na pečení a vkládejte do vyhřáté trouby. Pečeme několik minut při teplotě 180 °C. Jakmile začnou sušenky růžovět u okrajů, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.
Krok 4
Vychladlé sušenky polijte polevou. Vajíčka na fotografii jsou polité bílkovou polevou. Tu zhotovíte třením 1 vaječného bílku se 100 g moučkového cukru a ½ kávové lžičky škrobu. Poleva se tře do té doby, než je krásně lesklá a linka z ní se nerozpíjí. Tato poleva je vhodná i na perníčky.
Krok 5
Vzhledem k tomu, že je poleva velmi sladká, promazávejte cukroví kyselejším džemem nebo marmeládou. Stačí sladký džem rozředit šťávou z citronu nebo limety. Fotografované cukroví je s meruňkovým džemem, jehož barva se blíží vaječnému žloutku. Aby byla iluze půleného vajíčka dokonalá, je možné vykrojenou část naplnit barevným pudinkem. Hotové cukroví nechte několik dní rozležet.