Jak připravit pruhovaný šlehačkový dort s ovocem | recept
Pruhovaný šlehačkový dort s ovocem | recept. Recept na následující dort chutná nejlépe, pokud použijete jahody, ale dobře poslouží i maliny nebo další barevné plody. Výhoda receptu je, že stačí upéct rychlý piškot a dále už si vystačíte bez trouby. Další vrstvy dortu tvoří dva šlehačkové krémy, jeden je doplněn bílou čokoládou a druhý ovocným pyré. Nakonec dort můžete ozdobit ušlehanou šlehačkou nebo dle chuti i čokoládou.
Co je potřeba
Na piškotové těsto si přichystejte:
- 4 vejce
- cukr krystal (tolik, kolik váží 3 vejce, važte rozklepnutá bez skořápky)
- hladká mouka (tolik, kolik váží 2 vejce, také bez skořápky)
- máslo na vymazání formy a hrubá mouka na její vysypání
Co budeme potřebovat na náplň:
- 650 g smetany ke šlehání
- 15 g želatiny
- 200 g bílé čokolády
- 300 g ovoce (jahody, maliny,…)
- 50 g cukru (či dle chuti)
Krok 1
Troubu si předehřejeme na teplotu 180 °C. Jako první si přichystáme piškotový korpus. Do mísy rozklepneme nejprve 2 vejce a zvážíme je, do jiné mísy si odvážíme patřičné množství hladké mouky. Ke dvěma vejcím přidáme třetí a opět zvážíme, tolik bude potřeba cukru. Ten můžeme rovnou nasypat k vejcím a rozklepneme k nim i poslední zbývající a směs vyšleháme do pěny.
Krok 2
Následně přidáme hladkou mouku a důkladně promícháme. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Potom do ní přelijeme piškotové těsto a uhladíme povrch. Nádobu přesuneme do trouby a pečeme asi 15 minut do zlatova. Upečený korpus pak necháme zchladnout.
Krok 3
Mezitím si připravíme další vrstvy. Do menšího hrnce nalámeme všechnu čokoládu a přidáme 150 g smetany, potom vložíme do vodní lázně a necháme společně rozpustit. Metličkou vyšleháme na hladký krém. Čokoládu necháme vychladnout.
Krok 4
Jahody očistíme a pokrájíme na menší kusy, mražené ani nemusíte. Přidáme je do jiného hrnce a nasypeme k nim cukr (jeho množství můžete podle chuti i zmenšit). Jahody necháme krátce svařit a poté je rozmixujeme dohladka. V mezičase nasypeme všechnu želatinu do hrnce a zalijeme 6 lžicemi vody a necháme nabobtnat. Poté ji krátce prohřejeme, aby se rozpustila, ale pozor, nesmí přejít varem. Následně polovinu želatiny přilijeme k čokoládě a polovinu k jahodám.
Krok 5
400 g smetany ušlehejte dotuha. Polovinu zašlehejte k jahodám a polovinu k čokoládě. Ale jahody i čokoláda musí být zchladlé. Na vychladlý korpus naneste nejprve čokoládovou vrstvu a poté i jahodovou, povrch důkladně uhlaďte a vložte do lednice.
Krok 6
Dort nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním ještě ušlehejte zbylou šlehačku a ozdobte jím podle fantazie dort.