Jak upéct drážďanský koláč | recept
Jak upéct drážďanský koláč | recept. Recept na následující koláč sice nepatří k těm nejrychlejším, ale rozhodně není náročný na suroviny. Obsahuje pouze vejce, máslo, cukr, tvaroh, mouku a pudink, tedy nic výjimečného. Příprava koláče se odehrává v několika fázích, ale i přesto ho při dodržení pokynů zvládne i kuchařský začátečník. Drážďanský vaječný koláč není příliš přeslazený, díky tvarohu, pudinku a sněhu je náplň krásně hladká a lehká. Vyzkoušejte si připravit chutný dráždanský koláč.
Co je potřeba
Na korpus si přichystejte:
- 65 g másla + na vymazání formy
- 40 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku
- hrubou mouku na vysypání formy
Na tvarohovou náplň budete potřebovat:
- 50 g másla
- 1 vejce
- ½ kg polotučného tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 500 ml mléka
Na vrchní vrstvu si připravte:
- 3 vejce
- 70 g krupicového cukru
- 100 g másla
Krok 1
Troubu si předehřejte na teplotu 190 °C. V prvním kroku si utřete cukr s máslem do pěny. Přilijte mléko, vejce a zašlehejte. Nakonec přisypte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto do ní nalijte a rovnoměrně rozetřete.
Krok 2
Dále si připravte pudink podle klasického postupu. Jakmile bude hotový, nechte ho zchladnout. Mezitím si v hlubší míse utřete vejce s cukrem, přimíchejte máslo a vyšlehejte do pěny. Následně přidejte tvaroh a ještě chvíli šlehejte, aby vznikl hladký krém. Poté zapracujte polovinu připraveného pudinku. Náplň vyklopte na korpus a rozetřete ji po celém prostoru.
Krok 3
Nakonec oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s cukrem a máslem do pěny, zašlehejte i zbývající pudink. Nakonec ke žloutkovému krému opatrně přimíchejte sníh a celou směs přesuňte do formy, opět uhlaďte povrch.
Krok 4
V posledním kroku si ustřihněte kus alobalu a koláč jím přikryjte, předejdete tak tomu, aby sněhový povrch příliš brzy nezhnědl. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně hodinu, formu nechte ve spodní části trouby. Na posledních 5–10 minut alobal sundejte, aby sníh zezlátl.