Pohankové rizoto s ředkvičkami, mrkví a hovězím masem | recept
Pohankové rizoto | recept. Následující recept na pohankové rizoto je ideálním pondělním jídlem, v němž spotřebujete zbytky z víkendové pečeně a přitom si odlehčíte jídelníček a skvěle pochutnáte. Potřebovat budete pohankovou lámanku, pečené hovězí, máte-li vepřové nebo kuřecí, použijte ho. Dále už postačí obyčejné suroviny, které máte pravděpodobně doma ve spíži – cibule, mrkev, kyselá okurka a ředkvičky. Pohankové rizoto můžete dochutit trochou sušené petržele a několika semínky fenyklu, s ním však nakládejte opatrně, je velmi aromatický.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 1-2 porce:
- 100 g pohankové lámanky
- 50 g pečeného hovězího
- 1 kyselou okurku
- 1 svazek ředkviček
- 1 mrkev
- 1 cibuli (může být i červená)
- 1 lžíce oleje
- sůl, pepř, špetka fenyklu (nadrceného) a sušené petržele
Krok 1
Nejprve si namočte pohanku asi na půl hodiny. Mezitím si oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobno. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
Krok 2
Následně si oškrábejte mrkev a ředkvičky očistěte, vše pak nakrájejte na kostičky. Když cibule začne lehce zlátnout, přisypte ostatní zeleninu a nechte krátce orestovat. Potom podlijte trochou vody a nechte chvíli podusit. Jen tak, aby zelenina ještě křupala.
Krok 3
Pečené hovězí mezitím nakrájejte na velikost sousta. Pokud máte zbylou pečeni i s omáčkou, můžete i ji přidat pro zajímavější chuť, ale v tom případě omezte použití dalšího koření, aby se chutě netloukly. Kyselé okurky nasekejte nadrobno.
Krok 4
Pohanku mezitím uvařte doměkka. Jakmile bude hotová, zceďte přebytečnou vodu, pokud zůstala a pohanku přesypte na pánev k zelenině a společně promíchejte. Rizoto můžete nechat i chvíli restovat, pohanka se tak lehce opeče a bude krásně křupavá.
Krok 5
Přidejte připravené maso, podle chuti ještě dosolte a opepřete. Fenyklová semínka můžete přidat do jídla celá nebo lépe je lehce nadrtit, snáze tak ochutí celý pokrm. Připravené pohankové rizoto posypejte trochou sušené petržele, rozdělte na talíře a podávejte.