Jak upéct čokoládové košíčky nebo tartaletky | recept
Čokoládové košíčky nebo tartaletky | recept. Předkládám recept na čokoládové košíčky, které si zamilujete. Jsou velmi nenáročné na přípravu a výsledek stojí za to. Navíc nepotřebujete ani váhu, suroviny si jednoduše odměříte v hrnku nebo na lžíci. Krém na plnění košíčků může být také pokaždé jiný, s pudinkem, tvarohem, karamelem, pařížskou šlehačkou a když je nouze, postačí i šlehačka ve spreji. Zdobit můžete jakýmkoli ovocem, čokoládou, ořechy... Kreativci mají možnost se při přípravě košíčků vyřádit. Nechte si chutnat.
Co je potřeba
- 1 hrnek strouhaných vlašských ořechů
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku kakaa
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- 4 polévkové lžíce másla
- 4 polévkové lžíce studené vody
- 1 celé vejce
- 1 kávová lžička skořice
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření
- něco na ozdobu
Krok 1
V misce promícháme všechny sypké suroviny. Místo vlašských ořechů můžeme péci z mandlí nebo lískových oříšků. Do suché směsi rozklepneme celé vejce, přidáme studenou vodu a 4 lžíce změklého másla. Máslo na lžíci musí být lehce navršené. Rukama vypracujeme tužší těsto. Jestliže se nám těsto nechce spojit a drobí se, přidáme vodu.
Krok 2
Těstem plníme formičky na košíčky nebo tartaletky. Formičky se nemusejí vymazávat, díky ořechům obsahuje těsto dostatek tuku a nelepí se. Formičku naplníme tenkou vrstvou těsta a vidličkou ho na dně propícháme.
Krok 3
Košíčky upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Měly by být hotové asi za 15 minut. Každá trouba je jinak nastavena, proto zkuste vyndat jeden kousek a pak uvidíte. Nechte košíčky ve formičkách několik minut zchladnout a poté je vyklopte. Jde to velmi snadno, vypadávají samy.
Krok 4
Košíčky naplňte krémem podle chuti. Nejjednodušší a výborný je čokoládový krém. 200 ml smetany ke šlehání vlijte do hrnku, přidejte 200 g nalámané čokolády na vaření a skořicový cukr. Na mírném teple zahřívejte a nechte čokoládu rozpustit. Pozor, směs se nesmí vařit. Po rozpuštění čokolády metličkou šlehejte do zchladnutí. Ještě ne zcela ztuhlým krémem naplňte košíčky a dozdobte podle fantazie. Já zdobila malinami, loupanou mandlí a lístkem meduňky.
Tartaletky chutnají i s karamelovým krémem a banány (Karamelizované salko + máslo).
Plníte-li řidším krémem, vymažte košíčky marmeládou, aby těsto od krému nenavlhlo.