Jak udělat domácí BBQ omáčku | recept
Domácí BBQ omáčku | recept. Barbeque omáčka je nejrozšířenější omáčkou k rybám, grilovanému masu, používá se jako marináda nebo na potírání grilovaných mas. BBQ omáčku si snadno vyrobíte sami doma, jednotný předpis neexistuje, vyrábí se v různých variantách s rozmanitými příchutěmi. Společným základem je ale cibule, česnek, rajčatové pyré a vinný ocet. Správná barbeque omáčka má červenohnědou barvu a sladkokyselou chuť.
Co je potřeba
- 1 středně velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 chilli papričky
- 50 g másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 150 ml kečupu
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce tmavého cukru
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 200 ml černého piva
- pepř
- sůl
Krok 1
Cibuli, česnek a feferonky najemno nakrájejte a 10 minut míchejte na rozpuštěném másle s olejem. Cibule ani česnek nesmějí zhnědnout.
Krok 2
Do zpěněné směsi na pánvi přidáme hořčici, med a cukr. Promícháme, necháme spojit a přidáme všechny ostatní suroviny. Jen pepř a sůl necháme stranou, ty přidáme až nakonec. Nyní vše necháme vařit za občasného promíchání asi 45 minut.
Krok 3
Po 45 minutách by měla být směs zredukována asi o 1/3 a měla by být hustá. Podle vlastní chuti osolte a přidejte mletý pepř. Omáčku přeceďte přes síto a uskladněte v chladničce nebo ihned použijte. V chladničce vydrží asi 14 dní, trvanlivost prodloužíte sterilací.