Jak si udělat domácí hořčici | recept
Domácí hořčice | recept. Dnešní kuchyňský předpis je pro ty, co rádi v kuchyni experimentují a láká je zkoušet stále něco nového. Dnešním trendem je vařit z domácích surovin a doma si připravovat i různé pochutiny, kečupy, směsi koření, octy, hořčice aj. I když mnohdy v obchodě vyjdou levněji, doma je připravíte bez zbytečných přídavných látek a ze surovin, které máte pod kontrolou. A chuť? Ta se většinou nedá srovnat s chutí koupeného výrobku. Domácí je domácí. Vyzkoušejte si připravit vlastní domácí hořčici.
Co je potřeba
- 100 g hořčičných semínek
- 80 ml jablečného nebo bílého vinného octa
- 80 ml bílého vína
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička kurkumy
- 1 polévková lžíce medu
- bylinky, chilli, křen – na ochucení
Krok 1
Hořčičná semínka si nejprve přes noc namočíme do studené vody, aby nabobtnala.
Krok 2
Druhý den vodu slijeme, semínka opláchneme (budou lehce oslizlé a mají zvláštní vůni) a umixujeme spolu s octem a vínem. Semínka jdou mixovat i ručním ponorným mixérem. Jestliže nevlastníte mixér, umelte namočená semínka mlýnkem na mák.
Krok 3
Do rozmixovaných semínek přidejte sůl, med a kurkumu pro lepší barvu. Ochutit hořčici radím bylinkami, hodí se rozmarýn, tymián, máta, mateřídouška, zkrátka téměř všechny s výraznou vůní. Milovníci opravdu ostré hořčice přidají chilli papričku nebo křen. Uvážlivě, hořčice je ostrá dost sama o sobě. Rozmixujeme dohladka a naplníme do skleniček. V chladu necháme alespoň 3 dny uležet. Můžeme i sterilovat.