Jak připravit pečený řapíkatý celer | recept
Pečený řapíkatý celer | recept. Řapíkatý celer obsahuje řadu látek významných pro naše zdraví.
Řapíkatý celer obsahuje například
- apigenin, což je flavonoid bránící růstu nádorů,
- obsahuje větší množství vitamínu C než citrusy, vitamíny řady B, vitamíny A, K, E,
- obsahuje řadu minerálních látek,
- je zdrojem velkého množství vlákniny.
Upečte si řapíkatý celer a dejte si ho například jako skvělou přílohu k masu.
Co je potřeba
- řapíkatý celer
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- 1–2 lžíce olivového oleje
Krok 1
Řapíkatý celer rozebereme na jednotlivé řapíky a omyjeme. Pokud je celer vyzrálý, můžeme ho oloupat podobně jako loupeme rebarboru.
Krok 2
Potom řapíky nakrájíme na tenké plátky. Plátky řapíkatého celeru blanšírujeme v osolené vodě cca 5 minut. Pak rychle zchladíme na sítku pod tekoucí studenou vodou.
Krok 3
Okapaný celer dáme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme jemně nakrájený česnek, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem. Nakonec zakapeme olivovým olejem. Pečeme cca 15 minut.
Pečený řapíkatý celer podáváme k masu, obdobně jako zeleninové saláty.