Jak upéct jablka v listovém těstě s vanilkovým krémem | recept
Jablka v listovém těstě s vanilkovým krémem | recept. Moučníky z jablek jsou stálicí v české kuchyni. Nikdy nemají stejnou chuť, i když jsou podle jednoho receptu. Chuť jim dodávají jablka, která jsou pokaždé jiná, záleží na odrůdě, konzumní zralosti, skladování atd. Pečená jablka v kabátku z listového těsta a polité teplou vanilkovou omáčkou si určitě zamilují nejen děti. Recept následuje.
Co je potřeba
- listové těsto
- jablka
- skořice
- marmeláda
- žloutek na potření
- 0,7 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 polévková lžíce cukru
Krok 1
Tento moučník se dá připravit z domácího listového těsta a krému ze šlehaných žloutků (recept na domácí listové těsto naleznete zde: Jak udělat domácí listové těsto). Já volím rychlejší variantu. Hotové listové těsto mám vždy doma v mrazničce a krém uvařím z pudinkového prášku. I tak si pochutnáme.
Krok 2
Listové těsto rozválíme na tenké plátky a rozdělíme nožem nebo rádlem na čtverce. Do středu každého čtverce vložíme malé jablko s vykrojeným jadřincem. Máme-li jablka větší, příčně je rozdělíme na poloviny a vyjmeme střed i trochu dužniny, aby vznikl důlek.
Krok 3
Otvor po jadřinci naplníme džemem nebo marmeládou a rozinkami namočenými v rumu. Rozinky lze vynechat, ne každý je má rád. Lehce jablka poprášíme skořicí a spojíme protilehlé rohy. Zpevníme párátkem, aby se těsto neotvíralo. Mezery mezi okraji necháme, bude jimi unikat pára z jablka a těsto bude krásně nafouklé a křehké. Kdybychom jablka zabalili důkladně, těsto by při chladnutí zvlhlo. Potřeme žloutkem a pečeme při teplotě 220 °C.
Krok 4
V hrnku rozmícháme pudinkový prášek s cukrem a trochou mléka. Rozmíchanou směs vlijeme do zbytku mléka a uvaříme jako běžný pudink. Z 0,7 l mléka bude omáčka hustoty šodó. Omáčkou přelijeme jednotlivé kousky a podáváme teplé.