Jak upéct roládu z kuřecího masa | recept
Roláda z kuřecího masa | recept. Příprava kuřete na roládu je napoprvé poněkud pracnější, ale stojí za to, dát si práci s vykošťováním, protože hotový polotovar je mnohem dražší. Při práci se syrovým masem dodržujte úzkostlivě hygienu, bakterie salmonely jsou nejčastěji v syrovém kuřecím mase. Po práci umyjte saponátem kuchyňské povrchy a všechny pomůcky a nástroje, aby nedošlo ke druhotné kontaminaci. Tepelná úprava musí být důkladná, z dobře upečeného kuřete musí po propíchnutí vytékat čirá šťáva. Tepelně upravený pokrm z kuřecího masa skladujte v chladničce a spotřebujte do dvou dnů.
Co je potřeba
- 1 kuře
- 2 den staré housky
- 2 celá vejce
- 5 středních žampionů
- 100 g anglické slaniny
- trochu mléka
- sůl
- mletý pepř
- zelená petrželová nať
- lžíce hořčice
- kousek másla
Krok 1
Kuře vykostíme. Nejprve odstříhneme křídla, mezi stehnem a trupem vedeme řez nožem a stehno vykloubíme. Podél stehenní kosti mělce nařízneme a odstraníme kosti. Prsa nařízneme vedle hrudní kosti a po žebrech až k páteři ořezáváme maso. Samozřejmostí je ostrý špičatý nůž.
Krok 2
Do misky si připravíme na kostičky pokrájené housky, anglickou slaninu, petržel a žampiony. Osolíme, opepříme a spojíme dvěma vejci a trochou mléka.
Krok 3
Plát z připraveného kuřecího masa potřeme hořčicí, osolíme a potřeme nádivkou. Nádivku umačkáme a maso rolujeme. Konce založíme a roládu ovážeme nití nebo spojíme jehlami. Já používám 4 jehly, roláda drží a nevytéká.
Krok 4
Roládu pečeme podle velikosti asi hodinu při teplotě 200 °C. Pečeme bez tuku, jen podlitou 200 ml vody. Před dokončením na její povrch položím tenké plátky másla. Podáváme pokrájenou na plátky se šťouchanými brambory a čerstvou zeleninou.
Hotovou roládu před krájením nechte chvilku zchladit a vezměte si ostrý nůž. Nebude se rozpadat.