Jak připravit holandský řízek | recept
Holandský řízek | recept. Holandský řízek s hedvábnou kaší bylo moje zamilované jídlo ve školní jídelně. Dodnes tento řízek občas míváme k obědu, dokonce podle originálního předpisu z Receptur studené kuchyně. Podle této knihy se vařívalo ve školních a závodních jídelnách. Z uvedeného množství surovin je 10 kusů holandských řízků.
Co je potřeba
- 800 g mletého bůčku
- 200 g tvrdého sýra
- sůl
- mletý pepř
- 1 celé vejce
- petrželová nať nebo pažitka
- mléko
- sádlo na smažení
- mouka, vejce, strouhanka na trojobal
Krok 1
Večer před plánovaným obědem si namočíme mleté maso do mléka. Mléka dáme jen tolik, aby maso bylo ponořené. V chladničce ho necháme odpočívat, maso dostane dobrou chuť.
Krok 2
Druhý den mléko z masa slijeme a přidáme na hrubším slzičkovém struhadle rozstrouhaný sýr, nejlépe Eidam 30%. Osolíme, opepříme, přidáme celé vejce a zelenou nať. Nať může být i zmrazená. Rukama zpracujeme a suroviny spojíme. Necháme před dalším postupem asi 30 minut odležet.
Krok 3
Po odležení tvarujeme mokrýma rukama stejně velké koule. Vytvarujeme z nich oválky, podobné řízkům, asi 7 mm vysoké. Následně je obalíme v klasickém trojobalu – nejprve mouka, pak vejce a nakonec strouhanka. Obalujeme těsně před smažením, aby strouhanka nenavlhla, pak by se odlupovala.
Krok 4
Na pánvičce rozehřejeme sádlo a smažíme řízky z obou stran nebo pečeme v troubě na vymazaném pekáči. Z trouby budou řízky sušší, z pánve šťavnatější, ale také nezdravější, protože pojmou více tuku. Podáváme s bramborovou kaší.