Jak upéct dvojctihodné koláče | recept
Dvojctihodné koláče | recept. Tyto koláčky si zamilujete. Nahoře jsou zdobené tvarohem, rozinkami nebo drobenkou a uvnitř v těstě se skrývá povidlová náplň. Samozřejmě to může být i naopak, nebo můžete kombinovat oba způsoby. Koláčky jsou dlouho vláčné a moc dobře chutnají. Příprava dvojctihodných koláčů není složitá, je s nimi stejná práce jako s klasickými plněnými buchtami. Zkusíte je?
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 10 rovných kávových lžiček krupicového cukru
- 125 ml oleje
- 3 vaječné žloutky
- 42 g droždí (1 kostka)
- špetka soli
- podle potřeby hladkou mouku
Náplň:
- povidla
- 2 tvarohy v kostce (dohromady 500 g)
- 3 vaječné bílky
- citronová kůra
- cukr podle chuti
- 50 g másla
- 1 celé vejce
Krok 1
Nejprve si zaděláme kynuté těsto. Do vlažného mléka přidáme cukr, sůl a droždí. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme žloutky, olej a přisypáváme hladkou mouku. Mouku přidáváme opatrně, těsto musí být vláčné, nepříliš hutné. Na teplém místě ho necháme přikryté utěrkou asi hodinu kynout.
Krok 2
Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části, každý díl vyválíme do pruhu a rozdělíme na 12 kousků. Z těsta tedy budeme mít 24 kousků. Kousky v ruce upravíme do bochánků (viz ilustrační fotografie) a necháme 10 minut odpočívat.
Krok 3
Připravíme si tvarohovou a povidlovou náplň. Povidla ochutíme podle své chuti. Většinou se přidává trocha rumu, skořice nebo perníku. Tvarohovou náplň připravíme vyšleháním celého vejce s cukrem a kouskem másla. Přidáme tvaroh, citronovou kůru a sníh ze tří bílků, zbylých z přípravy těsta.
Krok 4
Bochánek kynutého těsta rozválíme, lžící vložíme zvolenou náplň a zabalíme jako buchtu. Spojenou stranou ho položíme na desku a lehce zploštíme dlaní. Takto si připravíme všechny bochánky. Důlek pro druhou náplň si utvoříme pomocí prstů nebo sklenice s rovným dnem. Důlek naplníme, posypeme rozinkami, drobenkou nebo mandlemi. Okraj koláčku potřeme rozšlehaným vajíčkem. Otvor pro druhou náplň doporučuji dělat již na pečicím plechu, naplněný koláček se špatně přenáší.
Krok 5
Koláče se pečou při teplotě 170 °C v předem vyhřáté troubě. Hotové jsou po zrůžovění. Upečené se mohou potírat rumem nebo smetanou s cukrem.