Jak si udělat domácí Lemon curd | recept
Domácí Lemon curd (citronový krém) | recept. Citrusová sezona je v plném proudu a je tedy čas na vyzkoušení domácího citronového krému, v obchodech prodávaného pod názvem Lemon curd. Krém je původem z Francie, vyrábí se z vaječných žloutků, cukru, ovocné šťávy a másla. Nejrozšířenější je krém z citronů, ale stejně vynikající je z pomerančů, grapefruitů, mandarinek, ananasu nebo malin. Krém lze vyrobit z každého ovoce, které obsahuje dostatek šťávy. Na následujících fotografiích je zdokumentována výroba krému z malin a citronů.
Co je potřeba
- 70 ml ovocné šťávy
- 70 g krupicového cukru
- 4 vaječné žloutky
- 100 g másla
- trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry (do citrusových krémů)
- několik zrnek soli
Krok 1
Do misky odvážíme krupicový cukr, přidáme vymačkanou šťávu z ovoce, žloutky, citronovou nebo pomerančovou kůru a špetičku soli. Sůl se přidává na zvýraznění sladké chuti. Množství krupicového cukru upravte podle druhu ovoce, ze kterého krém připravujete. Citron potřebuje vyšší podíl cukru než například maliny.
Krok 2
Misku s připravenými surovinami postavíme do širší nádoby – vodní lázně. Ve spodní nádobě ohříváme vodu a metlou šleháme suroviny v míse. Ve vodní lázni se krém nepřipaluje. Krém šleháme do zhoustnutí, bude mít hustotu pudinku. Teplota by měla dosáhnout alespoň 70 °C, více ne, žloutky by se srazily.
Krok 3
Hustý krém přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili zbytky kůry a případné hrudky. Dáme do něj rozpustit máslo a dobře ho zašleháme. Po úplném rozpuštění a zašlehání másla vrátíme mísu s krémem do vodní lázně a ještě asi 10 minut prošleháváme. Poté odstavíme.
Krok 4
Krém necháme 5 minut odstát a plníme do sklenic. Pro rychlou spotřebu nezavařujeme. Vydrží v chladničce 14 dní. Krém se výborně hodí na palačinky, piškot, dortové náplně nebo makronky.